Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2016. október 16., vasárnap

Tarta de Santiago, a spanyol mandula torta

Amikor a galiciai Santiago De Compostela-ban jártunk, akkor találkoztam először ezzel a sütivel. A francia mandula torta is nagyon finom, hasonló a formája és az íze is, de ez valahogy mégis érdekesebb.
Nem csak tarta de Santigo, hanem Saint James cake néven is ismerik. Ezért készül a Saint James kereszt az édességek tetejére.  Július 25. -re, Saint James napjára rendszeresen az asztalra kerül minden évben. Persze a pékségek és a boltok polcain egész évben kapható. Eszik hidenen és langyosan is.
A spanyolok több jeles európai eseményen is ezzel az édességgel reprezentálták a hazájukat. Igazi nemzeti finomságról beszélünk. Azért az elkészítése mégsem egységes. A tésztája készülhet omlós, vagy leveles tésztából. A tölteléke mindenképpen tartalmaz mandulát, citrom héjjat, tojást, cukrot, emellett édes bort, brandyt, vagy mustot is.
Az elkészítése pedig. Ha glutén mentesen akarjuk elkészíteni, akkor elég csak a tölteléket megsütni. Úgy is gyönyörűen összeáll majd az édesség.
 26 dkg mandulaörlemény,
25 dkg cukor
5 tojás
egy citrom, vagy narancs héjja
fél teáskanál fahéj
negyed teáskanál kardamon mag
vanília mag, vagy essencia
és porcukor a tetejére.

Melegítsük fel a sütőt 170 fokra,
A mandulát és a fűszereket kerverjük el. A szétválasztott tojásokat verjük fel a cukorral. A felvert fehérjébe forgassuk bele a mandulát, majd keverjük el benne a fehéredésik kevert sárgáját is.
Nagyjából negyven perc alatt süssük készre. Hagyjük hülni egy fél órát, mielőtt felvágjuk.
Az enyém még Galiciából érkezett egy vitorláshajón, Ezért tört el itt - ott, de annál finomabb volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése