Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2016. április 23., szombat

Kókusz, Coconut, Coco és a kókuszvaj

Most az egyszer, rendhagyóan kezdem a bejegyzést. Visszafelé. Az ötlet a kókusz vajjal kezdődött. Véletlenül akadtam rá a neten és szerencsére kipróbáltam. Igen, a vajjal és nem az olajjal. Ez lett a 'cukormáza' a nagyjából heti rendszerességgel készülő zabos, kókuszos energia szeletnek. A kókuszvajat elkevertem egy darab vanília ruddal megdarált xylitollal és néhány kanál kókuszolajjal, hogy kenhetőbb legyen a krém. Nagyon finom krémes és kókuszos lett. 

A kókuszvaj pedig a következő módon készül. Végy egy zacskó kókuszreszeléket és egy kávédarálót. És kitartóan daráld a kókuszt, ameddig előbb liszt, majd vaj lesz. Egy ideig el fog tartani. Közben renszeresen állj meg és keverd el a leragadt részeket és ne add fel. mert a végeredmény egy kis édesítővel nagyon finom sűrű vaj állagú krém lesz. 



Most pedig beszéljünk egy keveset erről a csodálatos növényről, a kókuszról.
Forrás. Internet.

Valószínűleg Dél-kelet Ázsiából származik a kókusz, de a pontos eredet máig tisztázatlan, több más helyszín, köztük Polinézia is lehetséges. Új-Zélandon 15 millió éves kókuszleletet is találtak. Valószínűleg magától terjedt el a kontinensek között, ugyanis csírázóképességét 3 hónapig megőrzi, még sós vízben úszva is. A kókuszdió igen jó úszó, már Norvégiában is találtak csírázóképes példányokat
A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye. A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve használják különféle ételekhez, édességekhez. A vízbe áztatott és végül kipréselt kókuszbél az ún. kókusztej, amelyet Ázsiában ételekhez adnak, tejport, pépet vagy krémeket állítanak elő belőle. A zsiradékban gazdag bélből zsírt préselnek. A fiatal termések finom, édes kókuszvize kedvelt üdítőitalt; közvetlenül a csúcsán felvágott, termésből isszák ki; Ázsiában főzéshez is használják.
https://www.facebook.com/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-402011363190704/videos

A kókuszpálma minden része értékesíthető. A termések rostos köpenyéből fonalat fonnak, amely kötél, takaró, háló, táska, ruhanemű, szőnyeg és sok más termék előállítására alkalmas. A kókuszolajat a test- és hajápolásban alkalmazzák;gyógyászati olajok és szappanok alapanyaga is. A "csontos" belső héját edényként használják. A pálmanedvből, amely a megvágott virágzatokból csepeg, pálmabort, arakot, ecetet, cukrot és szirupot állítanak elő. A kókuszpálma levelei és törzse építőanyag a trópusokon.
A kókuszolaj a termés húsából préselt nyersolaj. Kétféle kókuszolajat különböztethetünk meg: a szűz és a szűrt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókusz ízű és illatú, a szűrt kókuszolaj tiszta, illatmentes. Nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, amely nem befolyásolja az ételek ízvilágát.
A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. Nem képez a sejteket károsító szabadgyököket.
A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriálishatású.. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg. Sőt: még gyorsítja is az anyagcserét, ezáltal segítve a fogyást. Diéta során a zsírok egy részét és a szénhidrátot lehet vele helyettesíteni.
Használata olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe amilyen az anyatejben található, ez a laurinsav. A laurinsav jótékony hatással van az immunrendszerre. Az emberi szervezetben monolauránná alakul át, amelyet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel. Nem emeli a koleszterin-szintet, sőt: megelőzi a szívbetegségeket és az érelmeszesedést.
A kókusz rostokban gazdag, nagy mennyiségű kalciumot és sok-sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. A benne rejlő E-vitamin antioxidáns, a C-vitamin segít az immunrendszer erősítésében, négy féle B-vitamint és számtalan ásványi anyagot tartalmaz, melyek ellenállóbbá teszik a szervezetünket a nagyvárosi élet kihívásaival szemben.
Egy változat arra, hogyan használjuk a kókuszt. Ha megittuk a bennelévő vízet a húsát bátran kaparjuk ki, turmixoljuk le, keverjuk el joghurttal és gyümölcsökkel.
Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése