Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2016. április 4., hétfő

Empanada a töltött kenyér és társai



Töltött kis kézbe fogható kenyérkéket készítenek nagyjából minden országban, csak mindenki máshogy nevezi. Hasonló étel az olasz calzone, az indiai samosa, a perzsa bolani, a karibi pastechi, a cubai pastelito, az angol cornish pasties és még igazán bele se melegedtem a felsorolásba.
Csomagolják egyesével a metrók, vonatok büféjében, megrendelik a partikra, de komplett ebédként is fogyasztják zöld körettel és szósszal. Az egyik ilyen közkedvelt szósz a chimichurri.
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/09/chumichurri.html
1520 - ban olvashattak először egy katalán szakácskönyvben erről az ételről. Azóta mindenütt megtalálható a spanyol nyelvterületen és ezer féle változatban sütik, eszik. A neve a spanyol empanar szóból alakult, ami becsomagol, begöngyölt jelent.
Az Empanadát készítik omlós tésztával, levelessel, vagy kelttel is. Készül pici és tenyérnyi nagy változatban és főleg sósan, de akár édesen is. Nagyszerű választás a megmaradt zöldségek, húsok felhasználására. A tésztáját dúsítják kukorica liszttel, krumplival, édesburgonyával, vagy yuccával. Az édes változat készülhet csokis, mandulás, citrusos, fahéjjas tésztával. Sütik tepsiben és olajban, grillezhetik, vagy akár meg is főzhetik. Eszik forrón és hidegen. A tölteléke lehet mindenféle darált, vagy előfőzött, hús,sonka, hal, sajt, főtt tojás, hagyma,főtt krumpli, bab, borsó és még amit csak az eszükbe jut beletenni.
Néhány ötlet a töltekékekhez.
Spárga, bab, zöldborsó, kecske sajt, kakukkfű. Chimichurri szósszal tálalva.
Churizo kolbász, sajt, avokádó krémmel.
Csirke, hagyma, fokhagyma, paradicsom, bors, kömény, oregáno, és balzsam ecet.
Poréhagyma, bacon és sajt.
Portobello gomba, shallots hagyma, sajt, balzsam ecet.
Sajt, hagyma és spenót.

Édes változat.
Csokoládés tészta, caramel töltelékkel.
Gyömbéres tészta, karamelizált körtével,
Édes tészta málnás, kecskesajtos, mandulás töltelékkel.


Az alap tészta receptje pedig.
két bögre liszt, még egy kevés a szóráshoz,
egy teáskanál só
egy teáskanál sütőpor,
egy evőkanál cukor,
fél bögre hideg, felkockázott vaj,
egy tojás a tésztába, egy a kenéshez
annyi hideg víz, hogy kemény tésztát kapjunk.
A vajat elmorzsoltam a sós, cukros, sütőporos liszttel. majd beleütöttem a tojást és néhány csepp hideg vízzel tésztát gyúrtam belőle. Hagytam pihenni egy órát, majd tenyérnyi korongokat formáztam és megtöltöttem, a szélét picit benedvesítettem, hogy jól ragadjon. Félbehajtottam és villával lenyomkodtam, nehogy kijöjjön a töltelék. Felvert tojással lekentem a tetejét mindegyiknek és készre sütöttem 180 fokos sütőben.
Az én töltelékem hagyma, fokhagyma, gomba, répa és paprika és petrezselyem volt. Egy kis szójaszósszal ízesítettem az apróra vágott hozzávalókat és megpároltam. Amikor kihült megtöltöttem a tésztabatyukat.
Jó választás maradékok felhasználására, vagy kiránduláshoz, munkába menet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése