Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2016. február 27., szombat

Funnel cake,Tölcsér süti


A németek strauben - nek, a szlovének flancati-nak, a finnek tippaleipa-nak, az irániak zulbia-nak hívják ezt a forró olajban hirtelen kisütött csöregére, emlékeztető édességet. De a spanyol churro is hasonló finomság.
Az emigráns németek vitték a sütit Pennsylvania - ba 1879 környékén, így az amerikaik is megkapták a saját olajban sült édességüket, amit el is neveztek az eszközről, amivel az olajba csorgatták a tésztát. A tölcsérről.
 Na de az angol nyelvterületen meg sem kell lepődni egy ilyen fantáziadús név választáson. Az a helyzet, hogy én évek óta tudok röhögni ennek a szép kis tengeri élőlénynek a nevén.
Akit Upside-down jelly fish-nek hívnak nemes egyszerűséggel.
De térjünk vissza a Tölcsér sütihez. 1935 - ben szerepelt a recept, az első angol nyelvű szakácskönyvben. Melegen és porcukorral, vagy lekvárral ajánlják a fogyasztását, ami azóta is a legegyszerűbb és ugyanilyen finom változat. De persze mindenféle mással is kedvelik. Gyümölccsel, csoki szósszal, Nutellával, mogyoró vajjal, fahéjjal cukorral, vagy zselével. A szüreti bálokon, karneválokon, és mindenféle utcai buliban egyre rendszeresebb vendég volt a Funnel cake.
1950 - ben fedezték fel újra a pennsylvania-i Kutztown Folk festiválon,ahol is 4 asszony órákon keresztül sütötte 25 cent-ért darabját.
Az elkészítése pedig a következő.
Két tojást elkevertem két bögre tejjel, egy csipet sóval és negyed bögre cukorral. Egy teáskanál sütőport kevertem három bögre liszthez és ezt adtam a  tejes keverék mellé. Amikor kész a palacsintaszerű tészta egy kancsóból vékony sugárban a forró olajba csórgattam és mind két oldalát pirosra sütöttem. Pillanatok alatt elkészül.


2 megjegyzés:

  1. Hi,

    i am interested in publication of article about cooking and food with link to our web-site in your blog. Article will be prepared in Hungarian language.

    How could i find conditions ad price of publishing an article? Could we talk about it in private message please?

    VálaszTörlés
  2. Dear Anastasya,
    Firstable thank you for interest about my stuff.
    My email address is legalizabb1@gmail.com
    Please write me a bit more about your web-site and your plan.
    Best regards
    Aliz

    VálaszTörlés