Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2016. február 22., hétfő

Egzotikus gyümölcsök. A Lychee, Lichi, Licsi

Korábban is írtam egzotikus gyümölcsökről az oldalon. Itt vissza tudod nézni az előző részeket.
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/04/dragon-fruit-azaz-sarkany-gyumolcs.html
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/04/rambutan.html
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/04/custard-apple-cserimoja-kremalma.html
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/04/loquat-azaz-japan-naspolya.html
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/04/tamarillo-paradicsomfa.html
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2014/01/granatalma-szuperalma.html
Amiért indítottam ezt a sorozatot az, hogy ne féljünk megkóstólni számunkra idegen ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket. Főleg, ha a termőhelyükön járunk, ahol a legfinomabb.
Ma a Licsit szeretném bemutatni. Ez a kemény, de vékony héjjú trópusi gyümölcs belülről puha és leginkább a szőlőre emlékeztet egy kis finom egzotikus íz kontraszttal. A közepén viszonylag nagy kemény magot találunk.
Ázsia szubtrópusi és váltakozóan nedves trópusi régióiban (Indiában,Vietnam északi részén és a Fülöp-szigeteken) kedvelt gyümölcsfa. Új-Zélandon, Ausztráliában, Latin-Amerikában, valamint Kelet- és Dél-Ázsiában is megterem.
A Tang-dinasztia idejéből számos feljegyzés maradt ránk a licsiről, mert Li Longji (Xuanzong) császár (685-762) szeretett ágyasa, Yang Yuhuannak (Yang Guifei) kedvenc gyümölcse volt.
                                                               Yang Guifei szobra 
A csak Kína déli részén termő gyümölcsöt egy császári futárszolgálat szállította a fővárosba. A történészek megoszló véleménye szerint a mai Guangdongból vagy pedig a mai Szecsuan tartományból indultak, és gyors lovakon éjjel-nappal egymást váltották, hogy a gyorsan romló gyümölcs idejében megérkezzen. Az első nyugati feljegyzéseket a licsiről Pierre Sonnerat (1748–1814) tette, miután visszatért kínai és délkelet-ázsiai útjáról.
1764-ben Joseph-François Charpentier de Cossigny de Palma vezette be termesztését a Réunion szigeten. Amit átvett Madagaszkár is, így vált fő termelőjévé.Az érett termés húsát a könnyen felszakítható héj leválasztása után nyersen fogyasztják. A hámozott és kimagozott, cukorral megfőzött vagy eltett gyümölcsöt salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez használják. Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édességeket is készítenek belőle. Kínában és Indiában aszalják, és utána teához eszegetik. Ízletes levét nyersen isszák, de licsibort is erjesztenek belőle, vagy likőrnek dolgozzák fel. A főzött, konzervált licsit a világ számos részére exportálják. Virágát, termését, levelét, kérgét, gyökerét a népi gyógyászatban sokféle módon használják.
100 gr licsi energiatartalma 65-70 Kcal. Magas C-vitamin tartalma mellett B-, E- és K-vitamin is található benne, és jelentősebb mennyiségben foszfor, magnézium, kalcium, egy kevés vas, szelén, mangán.
A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a koleszterinszint, valamint a vérnyomás csökkentésében kulcsfontosságú növényi polifenolokból a licsi minden eddig ismert növénynél többet tartalmaz. Immunerősítő hatása is közismert, ami a vitaminszegény hónapokban különösen értékessé teszi ezt a nagyszerű gyümölcsöt. Nem véletlen, hogy minden részét felhasználják.
Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése