Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2016. január 9., szombat

Pithivier, meg a maradék tésztacsíkok körtévelIsmét szeretnék írni a leveles tésztáról, mert a felhasználása annyira lenyűgözően változatos, hogy mindig találok valami újjat és érdekeset, amit vétek lenne kihagyni.
A Pithivier francia sütemény, amit készítenek sós töltelékkel is. Az egyik leggyakoribb tölteléke pedig a frangipane krém. Ez az illatos mandula krém, nagyon jól passzol a ropogós tésztához.
A kerek sütemények tetejét szépen beírdalják, hogy mutatós legyen sülés után. Egészen komplikált rajzokat is készítenek rá.
A történetéről annyit találtam csak, hogy valószínűleg az első ilyen édességet az ugyanilyen nevű faluban készítették először.
Na de mit csináljunk a maradék tésztával. Erre találtam egy jó kis megoldást. Fahéjjas, szekfűszeges vízben előfőzött körtéket vontam be a tészta csíkokkal és megsütöttem. Nagyon finom és könnyű édesség fagyival, vagy tejszínnel.
A Pithivier receptje pedig:
2/3 bögre mandula örlemény
1/2 cukor. - én kevesebbet használtam és finom volt úgy is
6 evőkanál vaj,
1 tojás a töltelékbe, egy a kenéshez
1 teáskanál liszt
rum és mandula aroma
én narancshéjjat választottam inkább és nem bántam meg.
A tölteléket összekeverjük, a leveles tésztát kinyújtjuk és két egyforma korongot vágunk belőle. Az egyik közepére halmozzuk a tölteléket, a szélét megkenjük felvert tojással. Ráhelyezzük a másik korongot és tetszés szerint bevagdossuk.Aközepébe egy lyukat vágunk. Én belenyomtam egy csillagcsövet, amit csak sütés után vettem ki.180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A bejegyzéshez tartozó videót itt nézheted meg.
https://www.youtube.com/watch?v=M0PM7EPIMKM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése