Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2016. január 26., kedd

Cronut, Cruffin

A mai bejegyés újra arról fog szólni, hogy csodák mégis vannak. Persze tenni kell értük, leleményesnek és határozottnak kell lennünk hozzá, de aztán az út végén ott vár az ajándék,és hát ez a lényeg.
Kezdjük is akkor a sort a Cronut-tal. Történt egyszer, nem is olyan régen, 2013 tavaszán, hogy egy fiatalember, Dominique Ansel fánkot szeretett volna sütni a New York-i pékségében. De nem igazán ismert jó fánk tésztát, ezért azzal dolgozott, amije volt és amihez értett, a leveles tésztával. Két hónapi kísérletezés után, megszületett a tökéletes croissant és fánk kombináció és végre kikerült a kis pékség polcára. Pont jókor, mert éppen arra járt egy gasztro blogger, (nem viccelek :) és írt róla egy kedves bejegyzést. Három nappal később már százan álltak sorba az üzlet előtt kilenc nappal később pedig Dominique védjegye lett a Cronut. Szóval csak találgatunk mégis hogy készülhet az eredeti, de ez a változat is meglehetősen finom.


Az elkészítése a legegyszerűbben úgy kezdődik, hogy végy egy csomag leveles tésztát.
Nyújtsd ki és kend meg tojással, hajtsd félbe, nyújtsd el mégegyszer és újra kend meg tojással. Ezt ismételd meg néhányszor, majd nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy pohárral szúrd ki a tésztát.Ne felejtsd el a közepéből a lyukat. Majd forró olajban süsd pirosra és még néhány percre tedd be a forró sütőbe, hogy a közepe is biztosan átsüljön. Majd töltsd meg vanília krémmel, kenj a tetejére cukormázat, még egy kis porcukor is jöhet rá és kész is a mű. 


A következő édesség a Cruffin.
Igen. A croissant megsütötte valaki muffin formában. Micsoda ötlet nem igaz?
Ez a valaki nem volt más, 2013-ban mint a Melbourne- ben élő cukrász lány Kate Reid a Lune Croissanteri tulajdonosa. Ez az édesség is futótűzként terjedt el a világban az internet hatására és ma már bárhol megkaphatod. 
Persze még jobb, ha otthon próbálod elkészíteni. Az eredeti receptet nem tudom megmutatni, de az a helyzet, hogy nekem a Cronut receptje tökéletesen bevált. Nem lett olajos és nehéz a tészta. Finom és légies maradt. Ennek a közepébe érdemes még sütés előtt tölteléket tenni és úgy felgöngyölni a két ujjnyi vastagra vágott tészta csíkot. Ami lehet például nutella, vagy vanília szósz. De akár csokiba is márthatjuk a tetejét amikor kisült és megszórhatjuk darált dióval.

Ha tetszett próbáld ki Te is és kezdj el gondolkodni a következő nagy süti ötleten. Ki tudja mit hoz a jövő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése