Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. december 14., hétfő

Bejgli, Nut roll, Makowiec, Povitica, Nokul

A Bejgli az egyik olyan karácsonyi édesség, ami nélkül nincs terített asztal és ezzel nagyon sok európai ország így van, csak náluk talán egy kicsit eltérően készítik, de lényeg ugyanaz. Darált dióval, mákkal, vagy más magvakkal esetleg csokival, aszalványokkal töltött kelt, vagy omlós tészta.
A magyar változat hengeres formájú. Fele arányban tartalmaz tésztát és tölteléket. De például a török, a Nokul - nál a feltekert tésztát felszeletelik és a töltelékkel felfelé helyezik a sütőformába,

Készülnek más érdekes formával is bejglik, amitől évről - évre megújjulhat ez a hagyományos édesség.



Nálam az idei év kedvence a Povitica. A horvátok bejglije. Ennél a verziónál is felgöngyölik a tésztát a töltelékkel, viszont nem egyesével sütik ki, hanem akár négyet, vagy ötöt is elrendeznek egy tepsiben. Így egy nagyon finom kelt tésztát kapnak, tele sok - sok töltelékkel és nagyon mutatós szeletekkel.Készülhet csak dióval, csak mákkal, vagy vegyesen.

A recept pedig.
A tésztához, 
7 g instant élesztő
1/4 bögre langyos víz, 
3/4 bögre langyos tej
1/4 bögre cukor
1 teáskanál cukor
1/4 bögre olvasztott vaj
1 tojás, elkeverve, ( én kettő sárgáját használtam fel.)
3 bögre liszt.

A töltelékhez
1/2 bögre olvasztott vaj,
1 bögre barna cukor
1 teáskanál vanília aroma, 
1 evőkanál rum,
140g mandula, darált
145g dió, darált
180g mogyoró, darált
1/4 bögre mák. (ezt elhagytam)
1/4 bögre tej nagyjából,
1 citrom reszelt héja,

Elkészítése 
Egy tálba öntöttem a vizet, tejet, tojást, olvasztott vajat, cukrot, meg az élesztőt. Összekevertem, majd hozzá dolgoztam a lisztet, de egy keveset meghagytam belőle a nyújtáshoz. Egy könnyű fényes felülető tésztát kaptam a dagasztás után. Majd egy órát kelesztettem.
A töltelékhez elkevertem a hozzávalókat. A tejből annyit használtam, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl folyós a krém.
Majd a tésztát több egyenlő darabba vágtam, elnyújtottam külön - külön, jó vastagon megkentem a töltelékkel és feltekertem egyesével. Aztán egy hosszúkás gyümölcskenyér formát kivajaztam és zsemlemorzsával megszórtam.( Nálam jobban beválik, mint a lisztezés. A piskóták alá is ezt rakom egy ideje és mindig szépen kijön a formából.) Még egy órát kelesztettem, majd előmelegített sütőben 180 fokon készre sütöttem. a felénél letakartam alufóliával, a biztonság kedvéért.
Nincs a receptben, de sütés előtt és a végén is, egy kevés vajjal átkentem a tetejét. Így nem lett száraz. Igaz fényes se, mint a tojáskenés után, ezért beporcukroztam.
Nagyon finom kelt tészta. és a töltelék se morzsálódik, mert van ami összefogja. 
Várom a véleményed, ha kipróbáltad. Nekem az új kedvencem lett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése