Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. november 3., kedd

Stollen


Édes, fűszeres kalács, a mazsola, mandula, kandírozott narancs és citrom héj színes kollekciójával.
A karácsonyi kalács ízét mi más is adhatná meg, mint a fahéj, szegfűszeg, kardamon és a szerecsendió. A tetejét pedig hóként vonja be a porcukor.
A formáját a kis Jézus takarójához hasonlítják.
Az első hiteles leírását 1329- ben, Naumburg-ban említették, az akkori püspök ajándékaként.
Mivel a böjt alatt készült, olajból, zabból és vízből állt. Jóval később, 1491- ben Ince pápa adta ki a vaj levelet és végre ez a sütemény is lényegesen finomabb lett. Azért nem úszták meg a kedves hívek ilyen egyszerűen. Feltétele volt a vaj, böjt alatti fogyasztásának. Akik 'vétkeztek' azoknak pénzért kellett bocsánatért folyamodniuk. Eleinte csak a gazdagabb családoknak járt ez a kiváltság de lassan a szegényebbek is kivásárolhatták, hogy vajas sütemény kerüljön az asztalukra az ünnepek alatt.
Ha igaz a legende, az első mostanihoz hasonló Stollen A Torgauban élő udvari pék, Henrich Drasdo kemencéjéből került ki. Az ő ötlete volt, hogy az amúgy nem túl ízletes kalácsot feljavította aszalványokkal és magvakkal. Köszönet érte Drasdo mester.

Az elkészítése pedig.

A kalácstésztához
150 g mazsola
3 ml rum - barna
500 g búzaliszt
10 g vaníliás cukor
100 g porcukor, én ezt úgy oldom meg, hogy egy kis vanília darabot cukorral átdarálok és megvan mindkettő egy kalap alatt
50 gfriss élesztő
210 ml zsíros tej
200 g vaj
1 db közepes tojás
70 g mandula (egész, hántolt)
170 g cukrozott vegyesgyümölcs
1 csipet só
0.5 teáskanál őrölt fahéj
0.5 kiskanál szegfűszeg (őrölt)
0.25 kiskanál szerecsendió (őrölt)
pici kardamon. A nagy magokből kettő - háromból kiszedem az apró feketétket és ledarálom a porcukorral. Nagyon finom benne szerintem
1 db reszelt citromhéj
1 db narancs reszelt héja
A tetejére
75 g vaj
75 g porcukor
A mazsolát, rumba és kevés meleg vízbe áztassuk. A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el, és tegyük félre. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát vágjuk apróra. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük hozzá kevés sót. A vajat lassan olvasszuk fel. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Eleinte potyogni fog mindenfelé, de egy idő után szépen elkeverednek majd a tésztával. Egy kis marcipánnal a közepén meg finomabb tésztát kapunk. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére. A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük. A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón átkenjük az olvasztott vajjal, és vastagon beporcukrozzuk. A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk. Nagyon finom magában is kávé, tea mellé, de ha már szárad egy kis nutella, vajjal elkevert porcukros fahéj sokat dob rajta. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése