Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. november 17., kedd

Granola

http://legalizabb.blogspot.co.uk/2014/11/porridge-zabkasa.html
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2014/04/energia-szelet-sajat-tervezesben.html
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2015/09/anzac-keksz.html

Több bejegyzésben is szerepelt már a zabpehely az oldalon, ezért nem szeretnék kitérni rá újra, hogy miért egészséges és finom. Vagy mégse az? Van aki nem szereti, mert olyan semmilyen az íze. Amit meg előre ízesítve lehet kapni a boltokban, azokat agyoncukrozzák. Viszont, ha egy kicsit megsütjük a zabot nagyon finom és ropogós lesz. Ezután renszeresen fogok készíteni és az is lehet, hogy ez lesz az idei gasztro ajánkédom az ismerősöknek. Csak mert nem tudok betelni vele és ezt mindenkinek ki kell próbálni, aki még nem tette.
Pedig nem éppen tegnap, 1863 - ban készítette az első Granolát James Caleb Jackson.
Mr Jackson betegségét egy fürdőben kurálta és szerencsés gyógyulás teljesen megváltoztatta az életét. Elkezdett az egészséges életmóddal foglalkozni. Megállapította, hogy ha az emberek elhagyják a káros szendélyeiket sokkal hosszabb és teljesebb életet élhetnek. Később megnyitotta a saját fürdőjét, ahol eleinte a betegeknek szervíroztak zappehelyből és friss gyümölcsből álló reggelit. Később rájött, hogy nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy jót tegyen a szervezetnek a könnyű, rostokban és tápanyagokban gazdag étel például a granola.
Hogy mi a különbség a műzli és a granola között? Az utóbbit megsütik. Készülnek így energia szeletek, nem csak a tejjel, vagy joghurttal tálalható változat.
Van aki a granolát csak olajjal, vagy vajjal süti össze, de én találtam egy még finomabb verziót, a mogyoróvajjal elkészítettet.
A recept pedig.
4 kanál mogyoróvajat, 4 kanál mézzel, 1 teáskanál fahéjjal és egy csipet vanília maggal összemelegítettem, majd belekevertem két bőgre zabpelyhet és egy kevés összevágott diót, mandulát és mogyorót és kókuszreszeléket.
Az igazság az, hogy ennek körülbelül a négyszerese mennyiséget csináltam, ezért nehéz megadni a magok arányát. Amennyire szereted, vagy amennyi van otthon.
A szárazanyagokat összeforgattam a fűszeres édes szósszal és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe betettem a forró sütőbe 200 fokra. Néhány percenként átkavartam és készre sütöttem. Minél szellősebben van a tepsiben, annál gyorsabban megsül majd. Amikor kihült hozzá lehet keverni aszalt gyümölcsöket, vagy csokolédá forgácsot.
Nagyon finom és ropogós lesz a sütés után. Nem lehet abbahagyni, olyan finom.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése