Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. november 14., szombat

Chicken marengo, Marengoi csirke, Napóleon csirkéje



1800 június 14 -  én, egy fárasztó nap után, Dunand, Napóleon szakácsa egy új ételt tálalt a hódító elé, Egy csirke ételt, rákkal, tojással paradicsommal hagymával és fűszerekkel. Amit talált a szakács a faluban, azokat a hozzávalókat használta fel az ételhez. A recept változott, attól függően, hogy milyen vidéken jártak és a rákot felcserélte a gomba, mert egyszerűbb volt beszerezni.  Hogy mibe fáradt el a tábornok? Egy csatát vívott Marengo mezején az Osztrákok ellen és győzőtt. Ez a finom egytál étel ettől kezdve rendszeresen szerepelt az étlapon és a csata emlékére a marengoi csirke nevet kapta. Napoleon különben az egyszerű ételeket szerette és a csaták alatt leginkább könnyű csirkét választott, mert nem szeretett volna pocakot ereszteni.
Később a francia bisztrókban is rendszeresen felbukkant az azóta már a klasszikusok közé tartozó marengoi csirke.
Az elkészítése viszonylag egyszerű és nem tartalmaz különleges alapanyagokat.
Hozzávalók pedig.
négy csirkemell,
egy pohár fehér bor,
egy doboz gomba felszeletelve,
két konzerv hámozott paradicsom,
két közepes fej hagyma,
négy gerezd fokhagyma,
két babérlevél,
egy leves kocka
két - három evőkanál liszt,
provanci fűszerkeverék.
kevés kókusz zsír
A csirkemelleket nagyobb darabokra vágtam és kókusz zsíron átforgattam fehéredésig. Kiszedtem a serpenyőből a húst és beletettem a felkockázott hagymát, majd üvegesre pirítottam. Amikor kész, rákanalaztam a lisztet és átkevertem, hogy egy kis színt kapjon a liszt és bevonja a hagymadarabokat, majd felöntöttem a borral. Ennél a pontnál eléggé figyelni kell, mert könnyen odaéghet. Beleöntöttem a paradicsomkonzerveket is és még mindig folyamatosan kevertem, nehogy leégjen. Majd visszatettem a csirke darabokat. Fűszereztem, belepréseltem a fokhagymát és egy leveskockát is elmorzsoltam. Negyedórát lefedve főztem tovább. Ha kevés a lé alatta egy kis vízzel lehet segíteni, nehogy leégjen. A gombaszeleteket is beletettem és azzal is főztem egy negyedórát, ameddig az étel elkészült. A végén egy kis friss petrezselyemmel megszórtam a friss íze miatt és mert olyan szép a színe.
Szárított paradicsommal elkevert rizzsel tálaltam, De finom tepsiben sült krumplival, vagy pirítossal is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése