Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. október 5., hétfő

Savarin

A román Savarin, a francia Baba au rhum, a lengyel Babka és az olasz Rum baba. Ahány ország, annyiképpen hívják, de a lényeg ugyanaz. Az édes élesztős tésztát rumos szirupba mártják és tejszínhabbak díszítik. Ha tovább szeretnék fokozni a hangulatot, kínálnak hozzá gyümölcsöt, gyümölcs szószt.
A lengyel változatot, a babkát Stanislaw Leszczynski lengyel királynak köszönhetjük a történetírók szerint. Az ő fejéből pattant ki a szirupba áztatott kuglóf ötlete. Az alcoholos változatot édes malaga borral és sáfránnyal ízesítették. Stohrer, a cukrász, aki készítette ezt az édességet a kiránynak 1825 - ben követte Stanislaw lányát, Mariát a párizsi udvarba, amikor házasságot kötött XV. Lajossal. 1835 - ben készült el itt a rumos változat. Azután 1844 - készítette el Julien Brothers a saját verzióját, aminél fontos volt a kör alakú forma és / vagy megtöltötte sárga krémmel, vagy tejszínhabot halmozott a tetejére és megdíszítette gyümölccsel a sütit. Az édességet nem ő találta ki, hanem  Jean - Anthelme Brillant - Savarin, aki a  baba au rhum  készítője és ezt a receptet porólta le Julien. Mégis a süti nevében megtartotta az eredeti készítő nevét, Savarinét.
A sütit készítik kis egyszemélyes és nagyobb szeletelhető méretben is.
1,5 dl tej
2 kockacukor
20 g friss élesztő
350 g finomliszt
150 g vaj
4 tojás
40 g porcukor
2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor

A sziruphoz:
1 dl muskotályos fehérbor
1/2 dl rum
200 g kristálycukor

Az elkészítése pedig:
A lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk. Bögrébe tördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a kockacukrot és a tejet, simára elkeverjük, majd a liszt közepébe mélyített kis kráterbe öntjük és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet, azaz kovásztkészítünk. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig kelni hagyjuk. 
 A vajat felolvasztjuk. Egy 26 cm átmérőjű korona alakú sütőformát kikenünk vajjal és meghintünk zsemlemorzsával. De készíthetjük akár muffin formában is, hogy külön kis sütiket kapjunk, Nekem jobban bevált, mint a liszt.
A tojásokat felütjük, tálba csúsztatjuk, simára keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és a langyos vajjal. A liszthez adjuk és a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk – egészen lágy tésztát kapunk. Meleg, huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva 30 percig kelni hagyunk.
A keverőtálból egyenesen a sütőformába öntjük a tésztát tetejét elsimítjuk, majd konyharuhával letakarva addig kelesztjük (kb. 30 perc), amíg ki nem tölti a formát.
 Előmelegítjük 180 °C-ra a sütőt, aljába beteszünk egy forró vízzel félig telt lábaskát/nagyobb konzervdobozt (a kelt tészta jó süléséhez gőz kell) 40-45 percig sütjük a tésztát. 5 percig a formában pihentetjük, azután rácsra borítjuk, hagyjuk langyosra hűlni, végül sima felével lefelé, azaz domborulatával fölfelé mélyebb, méreténél valamivel nagyobb tálba emeljük.
 A borból, 1,5 dl vízből és 200 g cukorból szirupot főzünk. Langyosra hűtjük, hozzáöntjük a rumot, majd merőkanalanként a tésztakoronára locsoljuk és 1 órát pihenni hagyjuk.
 Tálalás előtt a koronát lapos tálra csúsztatjuk, közepét megtöltjük édes tejszínhabbal és felaprózott gyümölccsel, gyümölcs szósszal, szerint díszítjük.
Természetesen alkohol nélkül is finom. Akkor használjunk szőlőlét rumaromával ízesítve a sziruphoz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése