Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. szeptember 9., szerda

Anzac keksz

Sokféleképpen szoktunk emlékezni a háborúkban elesett katonákra. Az ausztrálok és az új - zélandiak egy keksszel teszik ezt, az Anzac-kal. A nevében benne is van a lényeg, mert egy mozaik szó. 
Australian and New Zealand Army Corps.
Az első világháborúban 1915. április 25 - én az ausztrál és az új- zélandi csapatok megérkeztek Gallipoliba, Törökországba, ahol egy reménytelen csatában halomra ölték őket. Az ausztrálok az angolokat segítették. Ezt a napot később Nemzeti ünneppé tették elnevezték Anzac napnak és ilyenkor sok háztartásban a kekszet is elkészítik, amit az édesanyák, feleségek csomagoltak a háborúba induló férfiaknak.
A keksz nem tartalmaz tojást, ezért sokáig eláll és a mai változat valóban nagyon finom.
Az eredetinél az se biztos, hogy édes kekszről volt szó. Inkább kenyeret helyettesítő száraz, ropogós korongokról. Az első hasonló recept 1917 - ben jelent meg egy Sydney - ben íródott szakácskönyvben, de itt még sütemény alapnak használták. A hasonló kekszeket katona keksznek, vagy zab keksznek hívták. Csak a Gallipoli események után kezdték ezt a fajta kekszet Anzac keksznek nevezni, akkor is inkább ropogóst, használtak a keksz szó helyett, az állagára utalva.
A recept nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető és finom. Szerintem sokat fogom készíteni még ezt a kekszet a másik nagy kedvenc, a Baci de dama mellett.
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2014/10/baci-di-dama-mogyoros-kekszek.html
Az Anzac keksz receptje pedig
Egy bögre lisztet keverj el egy bögre zabpelyejjel és fél, háromnegyed bögre kókuszreszelékkel.
Egy kis lábasban olvassz két- három evőkanálnyi vajat ebbe csorgass egy fél bögrényi golden szirupot, vagy ha nem tudsz beszerezni, akkor mézet, vagy cukrot. Én ehhez képest xylitollal csináltam. Egy teáskanál szódabikarbonát keverj el egy - két evőkanál vízzel. Van aki ezt is beleönti a vajas cukorba, akkor figyelni kell nagyon, mert felhabosítja az egész keveréket. Én így csináltam. Van aki külön önti a masszához. Ezután csak össze kell önteni a szárazanyagokat a folyékonnyal és elkeverni. Ha összeáll valamennyire már lehet is gombócokat formázni belőle. Nem kell gyúrni. A gombócokat aztán egy bevizezett kanál hátuljával lapítsd el és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 15 percre, vagy ameddig szép aranybarnára sülnek.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése