Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. augusztus 1., szombat

Baklava a kelet édes íze

A Baklavát az egész közelkelet és a Balkán is nemzeti édességének tartja.
Kérdezz meg egy görögöt és azt mondja a libanoniak lopták tőlük a receptet.
Kérdezz meg egy libanonit, azt mondja majd, a görögök lopták el.
Kérdezz meg egy törököt és azt válaszolja, hogy a pasájuk tulajdona a recept.
Kérdezd meg mindegyiket és azt válaszolják majd, az ő Baklavájuk jobb, mint bárki másé.
Egy dolog biztos a Baklavával kapcsolatban, valóban nagyon finom, ha jól van elkészítve. Illatosan, sok vajjal, nem csak cukorral és olajjal.
 A leveles tészta neve, a phyllo görög szó és levelet jelent.
A görög Baklava 33 réteg tésztából áll, hogy szimbolizálja Jézus életkorát a halálakor.
A bulgár, szerb és macedon baklava dióval és cukorsziruppal készül.
A muszlimok készítik a Ramadan alatt, a keresztényeknél karácsonykor kerül az asztalra.
Az örmények fahéjjal és szegfűszeggel ízesítik.
Az izraeli Baklava leveles tésztából, dióból, mandulából, pisztáciából, édes vajból, fahéjjal és szegfűszeggel készül, a szirupba pedig narancs vagy citromlét használnak.
A libanoni Baklava szirupjába is kerül narancs, vagy rózsa víz és háromszög, vagy gyémánt formára szeletelik.
Az édességet nem csak a hagyományos formában készítik már. Kóstólhatunk csokis Baklavát, vagy sajt tortával összekombinált verziót. Az also réteg a leveles tészta, erre kerül sajtkrém, a magok és egy sziruppal meglocsolt réteg tészta.
Készítenek az ízvilággal cupcake-et, vagy kekszet. Vagy a tetejét aszalt gyümölcsökkel feldíszítve akár tortát is.
Az én verzióm a legegyszerűbbek közé tartozik. Seperc alatt össze lehet állítani, szabályozhatom mennyire legyen édes és klasszisokkal finomabb, mint a bolti. Pedig már vettem olyan üzletben is, ahol semmi mást nem árulnak, csak Balkavát.
A sütőt 180 fokra hevítettem. Pár evőkanál cukrot és édesítőt vízzel és citromlével felforraltam.
Kevés vajat és ugyanennyi kókuszolajat összemelegítettem. Nehéz mértéket mondani. Ha elfogy a szirup és úgy érzed nem elég, melegíts még, ha nem marad a vajas keverékből az utolsó két laphoz olvassz egy keveset.
A tepsi alját kikentem a vajjal és két réteg leveles tésztát tettem rá. Ígyekeztem akkora tepsit választani, mint a leveles tészta szélessége, vagy méretre kell vágni és a kis darabokat a süti közepén elrejteni. Minden második tészta lapot megkentem vékonyan vajjal. A 6. 8. lap környékén megszórtam a sütit darált pirított mandulával. Az volt itthon, de dióval és / vagy pisztáciával is finom.
Egy kicsit csorgattam a keverékre a szirupból és a vajból is. Van aki kristálycukorral szórja meg, ami lehet, hogy elolvad, de az is előfordulhat, hogy nem. Majd folytattam a maradék tésztával. Néhány tésztaréteg után megint megszórtam a lapot mandulával és bevontam a maradék tésztalapokkal. Akkor sincs gond, ha csak a közepe táján használjuk fel az összes magot, vagy ha minden negyedik lapot megszórjuk. Semmi se kötelező.
Most jön az a lépés, hogy felszeleteljük a süteményt. Sütés után teljesen esélytelen. Vághatjuk kockára, téglalapra, háromszögre, vagy gyémánt formára. Én a háromszöget válaszottam. Előbb nagyobb kockákat vágtam a tésztából, majd átlósan megfeleztem őket. Meglocsoltam a maradék vajjal és mehetett a sütőbe. Amikor szép piros a teteje biztosan jó. Vékony a tészta, a magoknak meg egyébként se kell sok idő. Ezután locsoltam meg a sziruppal. Van aki a nyers tésztát is meglocsolja és menetközben is párszor kiveszi a sütőből és még ad neki egy kis szirupot. Én ezt a ropogósabb verziót finomabbnak találom.
Amikor kész, egy kevés maggal díszítettem. Ilyenkor már valóban jól mutat a tetején zöld pisztácia. Majd legközelebb beszerzek azt is.
Jól tárolható, csak ne a hűtőben, mert akkor megszívja magát. Ha a magokat egy kis fahéjjal és őrölt szegfűszeggel elkeverjük igazi keleti illat fog terjengeni a konyhában.
Vendégvárónak és ajándéknak is tökéletes, mert napokkal korábban el lehet készíteni.
Annyira egyszerű, hogy egy próbát tényleg megér és lehet ez lesz a család egyik kedvence, mint annyi más országban már hosszú ideje.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése