Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. augusztus 24., hétfő

Bajadera a mogyorós, mandulás finomság

Ha szereted a keksztekercset, vagy a csokoládé szalámit, http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/06/csokolade-szalami.html ezt a sütit is imádni fogod.
Az édesség egy nagyon is finom csokoládé desszert otthon is elkészíthető verziója. Ha Horváthországban jársz ne hagyd ki semmiképp.
A Kraš csokoládé fogalom Horvátországban, és nem csak a Bajadera a legkedveltebb terméke.
1911-ben Dél-kelet Európában elsőként az Union csokoládégyár nyitotta meg a kapuit Zágrádban. Termékeinek népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a gyár nem sokkal az alapítást követően már a császári udvarba is szállított. Az Union kezdetben csak kakaó felhasználásával készült termékeket gyártott, a repertoár bővülésére az 1923-ban alapított, ostyákra, kétszersültekre és kekszekre specializálódott, szintén zágrábi Bizjak céggel való egyesülés után került sor 1950-ben. A gyár ekkor vette fel a Kraš nevet, melyet Josip Kraš partizánvezértől kölcsönöztek. Az állami vállalatot 1992-ben privatizálták.
Ma a csokoládégyár évente több, mint 33 ezer tonna édességet gyárt, legismertebb márkái a Bajadera nugát, a Dorina táblás csokoládék, a háromszög alakú Kolumbo, valamint a gyerekeknek gyártott állatos csokoládésorozat (Životinjsko carstvo). A gyár legújabb terméke a Kraš Choco Barok. Jelenleg Zágrábban, Opatijában és Banja Lukában (Bosznia-Hercegovina) találjuk meg márkaboltjait.
Az édesség, amit készíthetünk hasonló ízvilággal pedig a következő
30 deka darált kekszet elkevertem 15 deka darált mogyoróval és ugyanennyi darált mandulával.
20 deka cukrot felolvasztottam egy kevés vízzel és amikor felforrt levettem a tűzről és 20 deka vajat kevertem hozzá. Amikor szép egynemű lett, a morzsához öntöttem. Érdemes lassan csorgatni, hogy ha sok lenne a folyadék, akkor időben meg tudjunk állni. Egy sűrű masszát kaptam, amit megfeleztem és az egyik felébe narancshéjjat reszeltem, a másikba pedig egy tábla olvasztott csokit kevertem. Egy kifóliázott tepsibe rétegeztem a két féle masszát. Szebbek lesznek a rétegek, ha a következő előtt néhány percre bedobjuk a fagyra. Készülhet négy, három vagy két réteggel is. A tetejére még egy tábla étcsokit olvasztottam és hagytam szépen összedermedni.
A hűtőben tároltam, ameddig elfogyott.
Gyakran ízesítik rummal, vagy a világos részbe kókuszreszeléket kevernek.
A magvak, a csoki és a keksz minden változatban tökéletes párosítás és még a sütőt se kell bekapcsolni. Az ízvilággal készítenek még tortát vagy például palacsintát is.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése