Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. augusztus 22., szombat

Angel wings, bugnes, cenci és a többi csörege fánk

A Csörege fánk nem mai találmány, a francia országi Lyon-ban 1532 - től jegyzik a receptet. A fomája akkor még kolbász volt, de a recept hasonló és zsírban sütötték ki az édességet. Készült vékonyabb és vastagabb tésztával is. A neve pedig Bugnes. Nagyböjt előtt rendszeresen kapható az üzletekben.
Az olasz Chiacchiere - t a karnevál alatt fogyasztják. Régiónként sok névre hallgat, de ezen mindenki ismeri. Az elkészítése se egységes természetesen. Van ahol alkohollal, másutt narancs héjjal ízesítik a tésztáját.
A lengyelek faworki-ja hasonlít is a mi csöregénkre. Ugyanúgy derelye vágót használnak a kis téglalapok kivágásához és alaposan becukrozzák a kész fánkokat.
Az ukrán Verhuny tésztájába kerülhet tej, tejföl esetleg ecet, vagy ecet alkohollal keverve. A tradíció szerint zsírban sütik szép pirosra.
A bulgár Kukurinit újság papír vastagságúra nyújtják és gyémánt formára vágják fel sütés előtt.
Természetesen a felsorolásba a többi európai ország is belekerülhetne, mert mindenütt készítik ezt a szuper egyszerű édességet.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése