Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. július 26., vasárnap

Szedres zselatin desszert na meg a többi zselés finomság

A zselatin desszertek sokáig csak a gazdagok étkező asztalára kerülhettek, mert fél napos program volt elkészíteni csontból az izletes aszpikot, terrinet, vagy az édes desszerteket.

Vannak, akik állítják, hogy az egyiptomi fáraók is ettek zselés ételt és a japánok is készítettek kocsonyát halcsontból.
1682 - ben egy francia dán pap szabadalmaztatta először  az eljárást, amivel készített gelatint.
1754 - ben az angol manufaktúrák is elkezdték gyártani, majd 1845 - ben Peter Cooper bemutatta szabadalmát a zselatin mixet.
Dr Richard Leach Maddox 1871 - ben a zselatinnal nagy áttörést hozott a fotográfiába. Elkészítette az első zselatin emulzióval bevont üveget amit fotó negatívként használt. Ezt az eljárást könnyen lehetett manufaktúrákban is készíteni. A fényképészek megvásárolhatták készen és robbanásszerű sikert hozott a fotózás történetében.
1875 - ben az eljárás tökéletesítésével és leegyszerűsítésével a kis manufaktúrák után a nagyobb gyárak is elkezdtek zselatint készíteni.
A mai napig működő három legnagyobb zselével is foglalkozó gyár pedig az angol Hartley's, 1874 - ben nyitotta kapuit. Készítenek lekvárokat, marmaladet is a zselé mellett. Alapítója Sir William Pickles Harthley.
1902 - ben nyitotta kapuit az amerikai Jell-O. A cég hírdetése szerint amerika leghíresebb desszertje az édes, színes zselé.
 A harmadik pedig az ausztrál Aeroplane Jelly. Bert Appleroth azért adta a cégének ezt a nevet 1926 - ban, mert nagy szerelmese volt a repülésnek.
A zselatin hihetetlenül jól variálható édes és sós ételekkel is, mert nincs illata és íze. Az amerikaiak egyik kedvenc édessége a Törött üveg süti. Annyi történik, hogy a színes zselét felkockázzák és belekeverik egy tejes zselés alapba, amit kihűtenek és már lehet is szeletelni és enni.

A Bavarian cream desszert gyakorlatilag egy vanília krém zselatinnal. Tálalnak mellé habot, vagy gyümölcsöket.
Terrine készülhet főtt húsból, halból, vagy zöldségekből. Többnyire hosszúkás formában dermesztik ki és így szépen lehet szeletelni.
De ne hagyjuk ki a sorból az isteni finom Panna cottát se, ami tejes, tejszínes krémből készül zselatinnal. http://legalizabb.blogspot.co.uk/2012/02/izelitopanna-cotta.html . Na igen. ezt a bejegyzést ideje lenne újra felfotóznom. De legalább látszik a fejlődés.
A pillecukor se egyéb, mint felhabosított cukor, zselatinnal.
http://legalizabb.blogspot.co.uk/2012/02/izelitomalyvacukor.html
Az aszpikok egy húsleves alappal kezdődnek, amibe szépen elrendezik a zöldségeket, a halat, vagy a hús szeleteket. Nem csak a látvány miatt készítették, hanem tartósítás miatt is. Az zselé elzárta az utat a baciknak és hideg helyen napokig ehető maradt az étel. Mennyi mindenre rájöttek az elődeink a hűtő nélküli életben.

Hogyan is hagyhatnám ki a sorból a zselés cukorkákat. A Haribo híres gumi macijait 1920 - óta ízlelhetjük.
Természetesen ezen kívül mindenféle formában készítenek zselés cukorkákat. Egész boltokat nyitottak csak ezeknek az édességeknek.
A zselatint nagyon egyszerű felhasználni. Aki nem szeretne állatból kivont zselét enni, az is talál magának a boltokban növényi alapút.
Csak követni kell a zacskó leírását és már készülhet is a zselés étel, édesség.
Nagyon szép formákat is lehet kapni erre a célra, ami szépen kihozza az áttetsző mintát.
Nálunk most ért a szeder és a málna, ezért ezeknek a gyümölcsöknek a préselt levét használtam fel a zseléhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése