Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. június 30., kedd

Parfé, vagy házi Vienetta

Ha nyár, akkor jégkrém és ha jégkrém, akkor miért ne válasszak egy elegánsabbat, a parfét.
Nem találtam sok mindent a történetéről, de annyi biztos, hogy ezt a jégkrémes változatot a franciáknak köszönhetjük. Az angolok a májpástétomokat hívják parfének.
A francia változatott eszik az amerikaiak is és még sokan mások.
A parfé hozzávalói tej, vagy tejszín, tojás, valami ízesítő, pl csoki, karamell, vagy gyümölcs, alkohol. Tálalják poharakban, üveg tálban, vagy hosszúkás alakú tepsiben kifagyasztják, aztán szervírozásnál tálra borítják.
Ha már ennél a formánál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a Vienetta jégkrém torta, vagyis parfé mellett. Az alap ízű vanília csokis parfé 1982 - ben gördült le a gyártó sorról a Wall's gyárban. Otthon Algida névvel forgalmazzák a termékeiket. A gyár régi múltra tekint vissza. 1786 - tól Richard Wall megnyitotta a kis hentes standját a St James's piacon Londonban. Mr Wall még hentesként dolgozott, sőtt a fia is, de a harmadik Wall, Thomas már 1911 - ben kacérkodott a jégkrém gyártással. Sajnos a világháború megakasztotta az ő nagy terveit is, de nem adta fel és 1922 - ben a Lever fivérekkel együtt megnyitotta az első jégkrém gyárát. A Lever testvérekről is érdemes pár szót ejteni. William Lever és James Lever 1885 - ben ruházott be egy kis üzletbe, ahol szappant készítettek. A mézes szappan üzletett annyira sikerült felfuttatniuk, hogy azóta is világvezető márkát teremtettek, Mert innen indult a hatalmas Unilever hálózat hódító útjára.
De térjünk vissza a fagyihoz.
A jó jégkrémhez elengedhetetlen egy fagyi gép, vagy sok türelem, a pár óránkéntti kavargatáshoz. De egy próbát megér ez a recept is, mert meglepően egyszerű és még annál is finomabb. A gyümölcs réteg nem szerepel az eredeti receptben, de ha már nyár van, miért ne gazdagítanánk akár ezzel a parfét.
Az elkészítése pedig.
Három tojást két - három kanál cukorral vízgőz felett krémesre vertem robot géppel. Nem elég addig keverni, ameddig habos lesz. Ha tovább folytatjuk a habverést elkezd besűrűsödni a krém. Akkor jó. Félretettem kihülni, majd egy kis doboz tejszínt felvertem cukorral. Aztán egy mangót lepürésítettem némi cukorral, citromlével és egy tábla étcsokit felolvasztottam.
Összekevertem a két krémet és egy kifolpackozott forma aljára kanalaztam belőle. Aztán jött a mangó réteg és meglocsoltam pár kanálnyi csokival. Megint a krém és így folytattam, ameddig tele lett a tál. Becsomagoltam folpackba a tetejét is és betettem a fagyasztóba egy éjszakára.
Másnap nem árt pár másodpercre melegvizes edénybe mártani a forma alját, hogy könnyen kijőjjön belőle a krém. Átfordítottam a parfét egy tányérra és a maradék csokival meglocsoltam a tetejét.
Érdemes forróvíz alá tartani a kést szeletelés előtt.
Nagyon finom bármilyen ízben. Már tele vagyok ötletekkel, mi lesz a következő változat.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése