Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. május 17., vasárnap

Lemone Meringue Pie, habos citrom torta


Évekkel ezelőtt láttam egy filmet, ahol a tizenéves főhős srác habos citromtortát készített. Akkor eldöntöttem, hogy egyszer én is kipróbálom az édességet. Később rájöttem, hogy itt, Angliában ez egy teljesen szokványos, hétköznapi süti és nagyjából minden büfében kapható.
Több féle citrom torta is készült a XVII. század előtt, de innentől kezdték felhasználni a tojáshabot ennél a süteménynél. Meg persze, még nagyon sok másiknál természetesen. Az ok egyszerű. Ekkor készítették el az első tökéletes tojáshabot. Ami szerintem óriási teljesítmény, ha azt vesszük, hogy nem volt se elektromos habverőjük, se állítható fokozatú sütőjük az akkori cukrászoknak. A felvert tojáshabot hívták akkoriban hó tojásnak, vagy felfújt cukornak is.
Több változatát is készítették a citromtortának, például nem csak omlós, hanem leveles tésztával, a krémnek is sok változata volt, de a mostanában ismerthez hasonlót először Elizabeth Coane Goodfellow (1767-1851) készített a philadelphiai boltjában.
Az európaiak Alexander Frehse, svájci cukrász nevéhez kötik a sütit. Akárhogy is volt, azóta olyan népszerűségre tett szert, hogy nem is kell pepecselni vele sokat, mert készítenek hozzá süteménypor csomagot, vagy egyszerűen lefagyasztva is bármikor megkaphatja az ember.

Viszont, ha mégis nekiállna valaki elkészíteni, elárulom, hogy nem egy ördöngősség.
A tésztához 18,5 dkg lisztet elkevertem két kanál vaníliás porcukorral. (Nálam ez úgy készül, hogy amikor a vanília rudat kimagozom és belefőzöm az épp készülő édességbe, leöblítem vízzel és hagyom megszáradni. Majd, a kávédarálon pár kanál cukorral átdarálom. Valójában xylitollal, mert már nem használok cukrot. De a lényeg, hogy így készül a tökéletes vaníliás porcukor, ami sokkal intenzívebb, mint az aroma. )
Szóval a lisztet és a cukrot még egy csipet sütőporral is átkeverem, majd hozzáadok 12,5 deka hideg, felkockázott vajat. Elmorzsolom a liszttel és ha nem akar összeállni, néhány csepp hideg vizet is csorgatok bele. De csak épp annyit, hogy ne morzsa, hanem tészta legyen. Majd fél órát folpackba csomagolva pihentetem a hűtőben. Ezalatt elkészítem a lemon curd-öt. Valahol a tavaly előtti bejegyzések között már meséltem róla.
Szétválasztottam 6 tojást és a sárgájához kevertem néhány kanál cukrot és másfél citrom levét, és egynek a reszelt héjját. Ha nagy a citrom lehet, hogy elég lesz egy is. Majd vízgőz felett jó 10 percig folyamatosan kevertem, amíg elkezdett besűrűsödni. Ennél a pontnál hozzáöntöttem egy zacskó vaníliás pudingport, amit egy kevés vízzel elkevertem. Természetesen tejjel is tökéletes. A pudinggal már sikerült egy jó sűrű krémet kapni.
Az omlós tésztát tortaformába símítottam és 180-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt készre sütöttem. Majd, amikor kihűlt rákanalaztam a citromkrémet és visszatettem a sütőbe, csak épp annyi ídőre, ameddig a tojáshabot felvertem egy kis cukorral és pár csepp citromlével.
A habot ráhalmoztam a citrom tortára és a kanál nyelével kis köröket rajzoltam bele, hogy szép mintát kapjak majd, amikor megbarnul.
Itt már csak 150 fokon szárítottam egy jó negyed órát. A sütőben hagytam kihülni, a biztonság kedvéért. Különben képes és összeesik.
Ha valakinek túl tömény a citrom krém, gondolom egy sima citromlével ízesített vanília pudinggal is nagyon finom. Tejszínhabbal kikeverve szuper könnyű krémet kapunk belőle, amiből tökéletes gyümölcs torta krém készülhet legközelebb. Egy ideig eláll a hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése