Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. április 12., vasárnap

Croque Madame és Monsieur szendvicsek

Ha egy igazi sajtos, gazdag melegszendvicsre vágysz, akkor Neked találták ki a croque szendvicseket. Amilyen elegánsan hangzik a neve olyan durván laktató és tömény. Nem is értem, hogy maradnak olyan vékonyak a franciák, ha ilyeneket esznek.
A Croque Monsieur története szinte már a szokásos konyhai balesetből indult. Lassan megtanulom végre a receptet. Ronts el egy ételt és ha továbbra is ehető marad, sőtt, finomabb lesz, mint aminek szántad, Te lehetsz a következő, akit felfedeznek ebben a témában.
Történt egyszer, 1910 - ben, vagy ki tudja mikor, hogy a Párizs egyik bisztrójában az alkalmazott készített magának egy szendvicset egy kis mustáros kenyérből sonkával és sajttal. Mivel nem volt ideje megenni pont a radiátoron felejtette. A sajt persze megolvadt a szendvicsben és kiderült, mennyivel finomabb így. Később a szendvics felkerült az étlapra. Az egyik vendég érdeklődött a sonka eredetéről, A tulajdonos rá is vágta, hogy a srácoktól való, a farmerekre gondolt. A vendég pedig elértette és azt hitte ember hús van a szendvicsben. Azóta is rajta maradt a szenvicsen a monsieur név.
A szendvicset sokan tovább gondolták. A másik legalább ilyen híres változata a Croque Madame. Ebben a változatban még egy plusz buggyantott tojást, vagy tükörtojást is kap a szendvics.
De készítenek még változatokat paradicsommal, (croque provençal), ananásszal, (croque Hawaiian), füstölt lazaccal, (croque norvégien), vagy bolognai szósszal, (croque Bolognese) és igazóból még csak belekezdtem a felsorolásba.

Az alap recept elkészítése pedig a következő:
Hevítsd a sütőt a legmagasabb hőfokra. Vajazz meg két kenyérszeletet mindkét oldalán. Néhány percre tedd be a sütőbe, hogy egy kicsit megpirúljon.
Ezalatt készíts pár kanál vajból és lisztből és egy kis tejből besamelt. Fűszerezd sóval és reszelt szerecsendióval.
A kenyérszeleteket vedd ki a sütőből, az egyiket kend meg vékonyan mustárral, tegyél rá egy jól olvadó sajt szeletet, aztán néhány sonkát, majd megint sajttot, borítsd rá a másik kenyeret, halmozz az egészre egy két kanál besamelt és szórj rá még egy kis sajtot. Dobd vissza a sütőbe, hogy rásüljön a sajt a kenyérre. Forrón tálald.
Ha még egy kicsit fel akarod túrbózni egy tükörtojással megteheted. A tojás sütés titka, hogy közepes lángon érdemes sütni. Van néhány sült, aminek fontos a nagy láng, de minél érzékenyebb az étel, például a hal, vagy a tojás, annál finomabban érdemes bánni vele, ha nem akarod elégetni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése