Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. március 29., vasárnap

Láva süti, amikor egyszerre végzel a piskótával és a krémmel 20 perc alatt

Ha ismered és szereted az inteligens krémest, ehhez a sütihez is gyorsan meg tudom hozni a kedved.
A lava cake nem véletlenül kapta a nevét. Valóban forró csokoládé láva tör elő a piskótából, ha beleszúrod a villádat. Készülhet ét, vagy tej csokiból is. Egyes receptek néhány kanál lisztet is javasolnak. Akkor vastagabb lesz a piskótás rész, ha kihagyod, cask az egészen vékony piskóta alatt jó sok finom csoki szószt kapsz.
Jean - Georges Vongerichten a New Yorkba élő szakács 1987 egyik, (gondolom a számára azóta is felejthetetlen napján) egy kicsit elnézte az órát és a piskótát túl korán vette ki a sütőből. A tészta még nem sült át, a belseje folyt. Azért tett egy probát és megkóstolta. Csodák csodája, a külső vékony  piskóta réteg alatt finom, a sűrű krém nagyon ízlett neki. Mit mondjak, nem is értem miért ő jött erre rá legelőször, amikor nagyjából az összes gyerek elkérí a piskótás tálat, amiből a tepsibe öntjük a kész masszát és nem hagyja veszni az utolsó néhány finom kanálnyit.
De legyen a dicsőség Mr, Vongerichtené én pedig sütök gyorsan  egy láva sütit, csak mert vasárnap van.
A recepthez:
10 dkg vaj
10 dkg csokoládé
2 tojás
egy csepp rum
8 dkg cukor
olaj és zsemlemorzsa a formák előkészítéséhez. Azért szeretem sütésnél az olajat, mint a vajat, mert jobban bírja a hőt, amelyik formát pedig morzsázom nem nagyon szokott cserben hagyni és kijön egyben a süti.
Fagyi, vagy savanykás gyümölcs a díszítéshez és mert tömény lesz az édesség.

A vajat a csokoládéval gőz felett, felolvasztottam, majd a szétválasztott tojásokat habosra kevertem a cukorral.
Amikor egy kicsit hült az olvadt csoki belekevertem előbb a habosra felvert tojássárgáját, ilyenkor adhatunk hozzá egy - két kanál lisztet, ha szeretnénk, majd hozzákevertem a tojáshabot is.
A legmegfelelőbb formák a suffles tálkák, de akármilyen kisebb tálkában, vagy bögrében is szépen kisül. Én egy ovális magasabb falú formát használtam. De ebből a mennyiségből 4 különálló kis sütike kényelmesen kijön.
A 180 fokos sütőben nagyjából 12 perc alatt elkészül. Itt a tű próba nem segít ezért csak a tetejét ütögettem meg az ujjammal és amikor már nem remegett, akkor késznek nyílvánítottam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése