Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. február 22., vasárnap

Palacsinta körkép


A héten ünnepelhettük a Palacsinta világnapját. Hogy miért pont palacsinta és miért pont egy keddi napra esett?
 Húsvéttól kell visszaszámolnunk negyven napot, hogy megkapjuk ennek a mozgó ünnepnek a dátumát. Jövőre február 17 - re fog esni, csak szólok időben. A negyven napnak már a böjtöléssel kéne eltelnie, de előtte még, a Húshagyó kedden kirúghatunk a hámból és jól bepalancsintázhatunk. A palacsinta lapos, meleg és sárga, mint a nap. Azért választották ezt az édességet az ünnephez. Szimbolizálja a tavaszt ezzel a nap formával, amit már mindenki annyira vár a hosszú tél után. Az első palacsintát szokás volt kirakni az ablakba, hogy feltöltődjön a kinti pozitív energiákkal.
Csak ezen a napon Angliában 52 milió tojást vásárolnak a szokásos 22 milió helyett. De a boltok polcain kapható kész csomagban is palacsinta. Vagy megvásárolható műanyag flakonban a keverék, amihez, csak tej és tojás kell, egy kis rázás és már sülhetnek is a palik. Nem árulok el titkot, hogy a töltelékek száma nagyjából a végtelennel vetekszik. Manapság már maga a tészta összetétele se csak a szokásos liszt, tej, tojás, szódavíz kombináció. Készítik mindenféle egészséges lisztekből, vagy őrőlt zabpehelyből, de nagyon finom mini palacsintákat kapunk, ha csak banánt keverünk ki tojással és az így kapott masszát sütjük ki egy csepp vajon.

Nagyon banános palacsinta, csak banánból és tojásból.
 
A palacsinták között is vannak egészen híresek. Ilyen például a Crépe Suzette.
A Crépe Suzette egy konyhai balesetből született. A párizsi Maitre at Monte Carlo kávézó látta vendégül A welsi herceget 1985 - ben. A 14 eves pincér inas, Henri Charpentier a herceg előtt készítette a palacsintát, amit külön neki terveztek. Lehet, hogy izgalmában, de sikerült fellöknie a likőrős üveget, amiből a palacsintára is került. Henri nem sokat teketóriázott, összehajtotta a palacsintát és felszólgálta a hercegnek. Aki megkóstolta és közölte, hogy ez élete legfinomabb palacsintája és még a szószt is kikanalazta a tányérból. Az édesség nevét is megkérdezte, amire Henri mi mást mondhatott volna, mint hogy Herceg palacsinta. A herceg megkérdezte, hogy mi lenne, ha a társaságában lévő Suzetteről neveznék mégis el. Suzette eredeti neve egyébként Suzenne Reichenberg volt és színésznőként dolgozott ezen az álnéven.
A csodás palacsinta receptje pedig.
Süss ki néhány palacsintát és hajtogasd negyedekbe, majd készíts el a következő öntetet.
Néhány kanál cukrot karamelizálj szép barnára egy serpenyőben, majd öntsd hozzá egy narancs levét, amit előzőleg meghámoztál, kifiléztél. A filékfől lecsöpögő narancslé pont elég is lesz. Majd önts hozzá néhány kanál narancs likőrt, keverd a szószba a filéket is, hogy átmelegedjenek és már mehet is az előkészített palacsintákra.
A Gundel palacsintának nincs párja. Van aki azt vallja, hogy nem is Gundelék találták ki a receptet, hanem Márai Sándor felesége Lola. Márai - palacsintának nevezték akkoriban. De a Márai házaspár emigrálása után nem csak a művei kerültek tiltó listára, hanem az édességet is újra kellett nevezni. Így lett Gundel palacsinta a neve.
A Hortobágyi húsos palacsinta nem régi találmány. Az 1958 - as brüsszeli világkiállításra kreálták.
         Az egyik nagy kedvencem a törökök palacsintája, a Gözleme. Ez egy igazi utcai étel. Az asszonyok ott helyben, sokszor a kirakatban ülve készítik és még melegen adják a vevőknek. A leggyakoribb tölteléke friss spenót és sajt.
Az orosz Blini kis korong alakú, amire kaviárt halmoznak.
           A francia változat a crépe, aminek a hagyományos tölteléke citromlé és a cukor,de nagyjából bármivel töltik.

Az egyik kedvenc a Nutella banánkarikákkal.
Az amerikai is kisebb méretű és sütőporos tésztával készül. Megcsorgatják juharsziruppal gyümölcsöt adnak hozzá és már kész is.
A Belga Pannenkoekbe belesüthetnek alma, bacon, sajt szeleteket is.
 
És mit tegyünk, ha nem az igazi a tészta, ragad mindenhova? Készítsünk inkább egy jó Császármorzsát, vagy egy Clafoutist.
 


1 megjegyzés:

 1. Kedves Legalizabb gasztro és történelem,
  egy kommunikációs ügynökség megbízásából írok, egy gasztronómiával foglalkozó tévécsatorna sajtólistáját frissítjük, és szeretnénk majd recepteket, sajtóközleményeket küldeni Önnek. Ezért kérném, hogy ha lehetséges, küldje el az email címét.
  Előre is köszönöm a közreműködését,
  Üdvözlettel,
  Lánczi Éva (lanczieva kukac gmail pont com)

  VálaszTörlés