Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. január 21., szerda

Nyers süti, azaz végre egy egészséges divat

A nyers étkezés, vagyis az élő, vitaminokbak, ásványi anyagokban, rostokban gazdag ételek szerencsére már régóta a köztudatban vannak. Több híres követőjük volt és van a világban és sok csodás gyógyulást hozott az embereknek. Sylvester Graham-nak a graham kenyeret, Maximilian Bircher- Benner-nek a műzlit, Steven Kuhnaunak a gyümölcs és zöldség italokat köszönhetjük és a listát még igazán el se kezdtem, mert annyi meghatározó személyiséget lehetne még felsorolni.
Eddig a salátákat és a smoothie-ket készítettem, de annyi jó süti receptet találtam a neten, hogy gondoltam egy próbát megér. Ami még hasznunkra válik ezeknél az édességeknél, hogy lényegesen tovább eltárolhatók, mint a hagyományos, tejes, lisztes sütik. Szóval, ha nincs semmilyen étel allergiád, nem akarsz fogyni, vagy reform módon étkezni, csak nem bánod, ha van valami finomság a hűtőben, akkor is itt a helyed és készíts egy tortát akár még ma.
Az elkészítéséhez nem kell más konyhai eszköz, csak egy robotgép.
A tészta fél bögre zabpehelyből, fél bögre mogyoróból,( amit nem árt előtte megpirítani kicsit az íze kedvéért ) két harmad bögre magozott datolyából, egy kevés citrom héjból és egy centis vanília rúdból egy kevés mézből áll. Alaposan daráld össze a hozzávalókat. Kissé ragacsos morzsát fogsz kapni. Nyomkodd bele egy szilikon, vagy kapcsos tortaformába, különben nem fogod tudni kiszedni a sima formából maximum kanállal. Nagyjából egy centi vastagra hagyd az alján és ami marad, azt az oldalán simíts el a süti tervezett magasságáig.

A krémhez hámozz meg két érett avokádót. Ha nagyon nagyon krémes sütit szeretnél, akkor használhatsz hármat is( és ne rakd bele a datolyát). Én még egy fél marék datolyát használtam az avokádók mellé. Mézzel egy púpos evőkanál olvasztott kókusz olajjal és egy kevés vízzel daráld össze a hozzávalókat, amíg egy szép egynemű krémet kapsz. Majd keverj bele néhány evőkanál kakaó port és egy kevés vanília magot.
Kend el szépen a mogyorós alapon és néhány órára tedd be a hűtőbe. A tetejére két passio gyümölcs húsát egy kevés citrom lével és mézzel ízesítettem. De ha nem szeretnél rá savanykás ízt, akkor csak szórd meg egy kis kakaó porral, kókusz reszelékkel, vagy darált dióval.
Nagyon finom krémes édességet kaptam. Aki nem tudja, hogy mi van benne, fel sem ismeri az avokádót és a mogyorós zabos alap is finom, nem nyers ízű benne.
Várom a véleményedet, ha kipróbáltad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése