Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. január 18., vasárnap

Képviselő fánk, Profiterol, Éclair és a többi égetett tészta

Kívül ropogós, belül pedig üreges könnyű tészta, amit tölthetünk édes vagy sós krémekkel is.
Az alap tésztát a korában nagyon is híres olasz séf, bizonyos Pantarelli, vagy Pantanelli mutatta be 1540 - ben Medici Katalinnak és udvartartásának. Természetesen egyből a nevére is vette a gyereket és elnevezte Pantanelli tésztának. Az alap tésztát több cukrász is tökéletesítette és ahogy változott a recept úgy kapott új nevet is. Előbb pâte à popelin névre hallgatott és az ugyanilyen nevű sütiben használták fel, ha már a kis fánkocskák a női mellre hasonlítottak. Aztán elkezdték hasonlítani a formát a káposztához, ezért átnevezték káposzta tésztává, vagyis pâte à choux lett a neve.
Ami különlegessé teszi ezt a tésztát, hogy nem kémiai úton, vagyis élesztővel, vagy sütőporral kelesztik, hanem mechanikusan, azaz sütés előtt megfőzik a masszát.
Ezt az alap égetett tésztát használják a magyar képviselő fánkhoz, vagy az olasz Profiterol - hoz, a francia Éclair - hez, meg a spanyol Churros - hoz is és ezek még csak a legismertebb változatai.
Ugyan csak a franciák készítenek belőle kis sajtos puffancsokat is, ami Gougeres névre hallgat, de ez a tésztája az angol Yorkshire puddingnak, ennek a sós fánkocskának, amit köretként szolgálnak fel a hús és a zöldség mellé. Készítik még nagyobb, zsemle méretben is és csirke vagy tonhal salátával töltik, másutt kéksajtos vajas töltelékkel.



Az Éclair fánkot Antonin Careme -nek (1784–1833) köszönhetjük, aki még Napoleonnak is készített édességeket. Ebben a sütiben az a jó, hogy egészen elegánsan is tálalhatjuk és díszíthetjük, közben mégis habkönnyű és csordultig van krémmel. Az én változatomban  a vanília krémet tejszínhabbal vontam be, a tetejét étcsokoládéba mártottam és mangó virágokkal díszítettem. De mindenféle krémmel és cukormázzal is isteni.

A Profiterol nem olasz, hanem francia édesség eredetileg. A neve Potage de profiteolles or profiterolles volt. Vagyis gombóc leves. Készítik a görögök is nem csak a franciák és az olaszok.
Az apró tésztapuffancsokba töltenek vanília, csoki, vagy karamell krémet, vagy ugyanilyen ízesítésű fagylaltok. Majd jó sok csokiszósszal nyakon öntik. A csokiszósz nálam vanília pudinggal, kakaóporral, csokoládéval, cukorral és vízzel készül. Nagyon finom sűrű krém lesz belőle, amibe élvezet a finom golyókat tumkolni.
A mi Képviselő fánkkunk egy picit nagyobb méretű mint a Profiterol és szebben mutat, ha csillagnyomóval készítjük elő a tésztát.
Gróf Pálffy Ferdinánd a XIX. századi magyar mágnás többnyire külföldön lebzselt, ott költötte el uradalmai jövedelmét, főleg kártyán. Támogatta a művészetet is, bérbe vette az egyik bécsi színházat, de az se ment valami jól. 1834-ben érdekes ötlete támadt: szerződtetett egy indián artistát, és ugyanakkor kitalált egy csokoládés, habos könnyű fánkot. Majd összepárosította kettejüket és kihirdette, hogy minden jegyhez jár egy sütemény, amelyet az artistáról nevezett el. Mivel az indián valóban ügyes volt, és Bécsben ez volt az első tejszínhabos készítmény,  a tejszínhabot csak kevéssel előtte találták ki az olaszok gyorsan divatba jött a süti.
  Így született az azóta is méltán kedvelt Indiáner.
 
Az égetett tészta receptjéhez készítettem egy óvodás szintű rajzot is.




A 20 dkg vizet a 20 dkg vajjal, 20 dkg cukorral, a csipet sóval és az evőkanál cukorral felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a 20 dkg lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg annyira megfő, hogy elválik az edény falától. A tésztát a lábasból egy hideg tálba öntjük, pár percet hülni hagyjuk. A 3tojást elkeverjük, majd a tésztához adjuk apránként annyit, hogy az állaga nokedli-szerű legyen.

 A masszát habzsákba töljük és a választott sütemény szerint formázzuk. Két - háromszorosára is megdagad, szóval esszerint tartsunk távolságot a fánkok között. Ha kisült, jöhet a fantáziánk és a kézügyességünk.



 Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése