Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2015. január 11., vasárnap

Cékla, nem csak télen és nem csak savanyúságként

A céklának nagyon sok jó tulajdonsága van. Ha már úgy is itt a tél és kevesebb zöldséghez és gyümölcshöz tudunk hozzájutni frissen, akkor semmiképp ne feledkezzünk meg erről a szuper zöldségről.
Mivel nyersen hasonlóan kissé édeskés íze van, mint a répának, akár süteményekben is felhasználhatjuk. A színe mesés lesz.
 1-2 cékla (kb. 10 dkg) elfogyasztása jelentősen csökkenti a vérnyomást és az ahhoz kapcsolódó szövődmények kialakulását.
A cékla nemcsak a jó állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában játszik fontos szerepet, hiszen magas kálium, magnézium, vas, folsav és vitamin tartalma (B6 és C) ennél is több egészségügyi előnyt jelent a céklafogyasztók számára. A cékla hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is működik.
Nagy mennyiségben csökkenti a csontritkulás kockázatát,
A cékla csökkenti a koleszterin szintet, alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, vastartalma segítségével kezelhető vele a vérszegénység és elűzi a fáradtságot és mivel javítja a véráramlást az agyban, ezért fokozza a szellemi képességeket is.
A süti hozzávalói és receptje pedig.
 
Egy közepes cékla meghámozva és lereszelve,
Egy deci joghurt,
Háromnegyed bögre sütőporos liszt,
Fél bögre kókusz reszelék, amit átdaráltam lisztté,
Fél bögre cukor, ha nem elég édes, akkor ízlés szerint,
Egy tojás,
Egy kávés kanál vanília aroma.
Kókusz reszelék a és pár egész mogyoró, vagy dió a díszítéshez és egy kis olvasztott étcsoki a tetejére.
A külön elkevertem a száraz és a nedves anyagokat. Vagyis a lisztet a kókuszreszelékkel, a cukorral és a céklát a joghurttal, a tojással és a vanília aromával. Majd az egészet egybeöntöttem. Ha nagyon ragad még egy kis lisztet elbír, de amúgyis egy eléggé lágy masszát kaptam. Kanállal szaggattam gombócokat a nyers tésztából és alaposan beleforgattam a kókusz reszelékbe. A végén mindegyiknek a tetejére egy fél mogyorót nyomtam és nagyjából 20 perc alatt készre sütöttem.
A kekszek kisülve is inkább puhák és nem omlósak a joghurt miatt. A cékla íze nem jön ki, csak a gyönyörű színe.

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése