Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. december 5., péntek

Polvoron

Ha édes ajándékkal szeretnél elkényeztetni valakit ezt a kekszet ne hagyd ki. Annyira omlós és finom, hogy nem lesz, aki ne szeretné.
A Polvoron nevében a polvo port jelent. Ami, ha a keksz hozzávalóira gondolunk, teljesen megállja a helyét. Az összes száraz hozzávalót porrá kell őrőlni. Spanyol nyelvterületen mindenütt fogyasztják karácsony környékén. Az olcsóbb verzióban tejport használnak mandula helyett. Ízesítik fahéjjal, vagy mézeskalács fűszerrel, vagy leöntik étcsokolédával. Az andalúzok annyira szeretik, hogy csak azon a környéken 70 pékségben gyártják. Mivel dél Spanyolországból terjedt el és az araboknak van hasonló édességük, ezért gondolják, hogy a Mórok hozták magukkal a receptet. Az igazi világhírt mégis a spanyoloknak köszönheti. Az elkészítéséhez speciális formát is árulnak, amivel könnyen megformázhatjuk a kekszet.

1 kiló sütőporos liszt,
fél kiló porcukor,
fél kiló zsír, vagy vaj,
25 dkg mandula
fahéj, vagy mézeskalács fűszerkeverék,
esetleg reszelt citromhéj,

Elkészítése:
A lisztet és a mandulát tepsibe öntöttem és 150 fokos sütőben megpirítottam, közben néhány percenként átkavartam. Amikor halvány barna, mind kettő, akkor jó. A puha vajat és a porcukrot habosra kevertem, majd beleszórtam a lisztté őrölt mandulát és a lisztet is lassan, több adagban. Fontos átszitálni a lisztet, mert összesül és ezeket a kis liszt golyókat nem egyszerű megtalálni és szétmorzsolni később.
Nagyon omlós, puha tésztát kaptam. Mintha nagyon finom vizes homokot tapintanál. Nagyon jól esik tapicskólni a tésztájában.
Annyira omlós, hogy folpackkal letakarva lehet csak kinyújtani és menetközben folyamatosan össze kell nyomkodni körben a szélét is, különben szétesik az egész. Jó másfél centi vastagra nyújtottam a tésztát, majd egy közepes pohárral korongokat szaggattam. Mielőtt a sütőlapra helyeztem a korongokat szépen egy késsel kipótoltam a kis hézagokat az oldalán és egy kicsit oválisra nyújtottam a korong formát.Tényleg olyan érzés, mint amikor homokvárat építünk.
Néhány perc alatt átsül. Ha kap egy kis aranybarna színt már jó is. Egy picit meg fog nőni a sütőporos liszttől, szóval ne rakd szorosan egymásmellé. Még melegen megszórtam porcukorral.
Majd alufóliába csomagoltam a kis kekszeket, mert nagyon sérülékenyek. de zsírpapírba is jól mutat, sőtt.
Nagyon jó szívvel ajánlom ezt a receptet, mert én teljesen a szerelmese lettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése