Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. december 22., hétfő

Mince Pie

Egy tipikus angol karácsonyi édességről fogok beszámolni megint.
Eredetileg a Mince, vagyis a vagdalék pitét darált hússal töltve ették. Ezt a tölteléket ma már csak a nevében hordozza, mert mostanában csak szárított gyümölcsökből áll. A forma se kerek volt, mint manapság, hanem ovális alakú, hogy szimbolizálja a jászól formáját, és a tetejére is azért került csillag alakú tészta, hogy a pólyára emlékeztessen.
A Stuart-ok idejében ez a sütemény kifejezetten státusz szimbólumnak számított és csak a legtehetősebben szervírozták fel a partijaiok. Próbáltak a formákkal is egymáson túltenni. Készült csillag, könnycsepp, szív, vagy virág formában is. A legelőkelőbb sütik nem csak magukban voltak szépek, hanem úgy illettek egymáshoz, mint a kirakós játék darabjai. Így már nem is elképzelhetetlen, hogy ezek a sütemények készültek a legdrágábban akkoriban és valóban megmutatták a ház gazdagságát.
A középkorban azt tartották a sütiről, ha karácsony napjától számítva, 12 estén át minden nap megeszel egyet, akkor a következő évben mind a 12 hónapod szerencsés lesz.
Manapság kerek formában készítik és forrón, fagyival, vagy hidegen, tea mellé tálalják.

Elkészítése:
Ha nem Angliában élünk és nem tudunk szerezni a boltból kész mincemeat-et, akkor sincs nagy baj, mert magunk is elkészíthetjük. Ennek az aszalt gyümölcsös keveréknek csak a neve hús, a tartalma, igazán illatos és karácsonyt idéző.
Hozzávalók: 4,5 dkg alma, 20 dkg mazsola, 8dkg aszalt ribizli, 8dkg kandírozott narancs, 12 dkg barna cukor, két narancs és két citrom kifacsart leve és reszelt héjja, 5 dkg mandula, fél teáskanál fahéj és negyed teáskanál reszelt szerecsendió.
A hozzávalókat apróra vágjuk és egy lábasban összekeverjük, miközben a tűzhelyen összemelegítjük, hagyjuk teljesen kihülni és már használhatjuk is a sütemények töltelékének.
A tésztájához 37,5dkg liszttel morzsoljunk el 26 dkg vajat és 12,5 dkg cukrot, majd gyúrjunk hozzá egy tojást. Ha úgy látjuk, néhány csepp vizet is csorgassunk hozzá, hogy jó állagú omlós tésztát kapjunk. Egy fél órát pihentessük a hűtőben felhasználás előtt.
Ha így elkészült a tészta és a töltelék is, a muffin formákat béleljük ki az omlós tésztával, egy villával szurkáljuk meg egy kicsit mindegyiket és 180 fokos sütőben süssük majdnem készre. Majd halmozzuk  bele a tölteléket és vonjuk be a tetejét, a maradék tésztával, amiből csillag format szúrtunk ki, vagy egy kevés marcipánt is ráreszelhetünk, sőtt, egy kis felvert tojásfehérjét is rákanalazhatunk. Az enyémbe kevertem egy kis mákot is.
Ilyenkor már elég néhány perc a sütőben. Gyorsan készre sül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése