Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. december 29., hétfő

Elegáns Macaronok könnyedén


Már első ránézésre elvarázsolja az embert a élénk színeivel.Gyakorlatilag minden színben kapható, mindenféle ízesítéssel és a tölteléket is változatosan készítik. Kívül ropogós belül pedig krémes.
Igen, a macaronról beszélek a franciák nagyon finom találmányáról.

20 dkg porcukor
20 dkg mandula örlemény
75 - 75 g tojásfehérje
20 dkg kristalycukor
65 ml víz
por állagú ételfesték

Valami finom krém tölteléknek.

A porcukrot az átszitált mandula lisztet és az első adag tojásfehérjét összegyúrom.

Ebből a keverékből egy tésztát kapunk.

A második adag tojásfehérjét csak úgy magában kemény habbá vertem és ott hagytam készenlétben a mixert, mert még szükség volt rá.
A kristálycukrot a a vízzel 121 fokosra felfőzöm. Szóval a pontos méréshez, nem árt beszerezni egy maghőmérőt. Amikor eléri a megfelelő hőmérsékeletet, akkor már nem habzik tovább. Szép tiszta lesz az olvadt cukor. Lehet, hogy pontos mérés nélkül is sikerülne, de inkább nem kísérleteztem.

A forró cukorszirupot lassan belecsorgattam a tojáshabba és közben folyamatosan kevertem a habverővel. Ekkor adtam hozzá a színezéket is. Egészen addig vertem a habot, amíg lassan kihült a keverék és szép sűrű fényes, színes massza lett belőle.
Ezután kanalanként elkevertem a mandulás masszát a tojásfehérjével és már kész is lett a macaroon tészta.
Majd habzsákba töltöttem  a krémet. A legegyszerűbb, ha az üres habzsákot egy pohárba állítjuk és úgy töltjük meg. A kinyomásnál igyekeztem merőlegesen tartani a zsákot, hogy megmaradjon a kerek forma. Készíthetünk egészen apró 2 - 3 centi átmérőjű macaroonokat is, vagy egy kicsit nagyobb 4 centiseket. Ha minden jól megy, sütés közben inkább csak felfelé fog emelkedni, de a biztonság kerdvéért jó hagyni közöttük egy két centi távolságot.

Amikor megtelt a tepsi emeljük fel és ejtsük vissza az asztalra néhányszor, hogy elsimúljon a felszíne és a levegőbuborékok felemelkedjenek belőle.
Ha készen vagyunk és már a ház összes tepsije tele van macaroonokkal, akkor addig várjunk a sütéssel, ameddig teljesen megbőrősődik a teteje és amikor óvatosan megérintjük nem ragad az ujjunkhoz. Ez a konyha hőmérsékletétől is változhat, de egy órába azért beletelik.
Majd 130 fokosra felmelegített sütőben készre sütöttem, amihez 20 percre nagyjából szükség is volt.
Nem kell csont szárazra sütni, akkor sokkal finomabb, ha egy picit még puha a közepe. Az illatán is lehet érezni, amikor kész, de semmiképp se kezdjen el barnúlni.
A macaroonok még a sülés után is alakulnak, változnak. Pihentetni szoktam a zsírpapíron. Ha kihül, akkor szépen feljön magától, de az se gond, ha egy éles késsel alá kell nyúlni egy picit.
A kész macaroonoknak az aljuk is átsül egy kicsit és csak a közepük marad puha. Szóval, ha még nyers az alja, akkor még sülnie kell tovább.
Az én töltelékeim tejszínhabos alapúak voltak. Az első adagba egy citromot facsartam, a másodikhoz meggy lekvárt, a harmadikhoz pedig nutellát kevertem.

De nagyon finom a jól bevált ganache krémmel, ami egy rész csokoládé és egy rész tejszín összeolvasztva.
Várom a tapasztalaitokat, kérdéseiteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése