Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. december 25., csütörtök

Bûche de noel, Yule log, vagy karácsonyi fatörzs torta

Karácsony napján, vagyis 25.- én kerül az asztalra minden finomság. Pulyka, nem ritkán 7 - 8 kilós, amit egy fél nap megsütni, hal, zöldségek és az étkezés végén egy édesség a Fatörzs torta. Hogy miért fa alakú egy sütemény? Ehhez vissza kell repülnünk a múltba, a pogány időkbe, mint minden alkalommal ezen a blogon.
Úgy néz ki mint egy farönk, de az íze finomabb:)
A régi időkben karácsony környékén próbáltak minél nagyobb tüzet rakni és azt életben tartani a téli napfordulóig. A tűz az újjászületést szimbolizálja és a nap köszöntését, hogy minden nappal egy picivel tovább marad vendég nálunk, a földön. Ekkor leöntötték a tüzet borral, vagy oliva olajjal és kívántak minden szépet és jót a jövő évre, amit szerettek volna, ha valóra válik.
Manapság, főleg a városokban elég nehezen kivitelezhetű a tűzrakás. Ezért másként oldják meg az emberek a karácsonyi jókívánság fa kérdést. Fatörzs alakú sütit készítenek, csokoládé krémmel és marcipán levelekkel, gombákkal díszítve. Micsoda nagyszerű ötlet.
A francia változatot a párizsi Lyonnaise tökéletesítette. 1879 - től ez az édesség volt Az Édesség a francia karácsonyi asztalokon.

A recept szabadon variálható.
Készíts egy vékony piskótát, a tepsid méretétől függően 4 - vagy 6 tojásból. Ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi sütőporos lisz, és még egy kis sütőpor a biztonság kedvéért, meg egy kiskanál olaj, vagy joghurt, hogy ne legyen száraz. Ízesítheted kakaó porral, dióval, vagy naranccsal. Az enyémben egy narancs kifacsart levét és lereszelt héjját kevertem.
A tölteléket is szabadon választhatod. Nagyon finom egy tábla olvasztott étcsoki elkeverve egy doboz cukros habbávert tejszínnel. Az enyémbe most gesztenye került a tejszín mellé, hamár végre találtam a boltban. Itt elég ritkaság számba megy. A külsejét is bevonhatod ezzel a krémmel. de készíthetsz vajas krémet is hozzá, hogy jobban megálljon majd a piskótán. Az enyém vajból, porcukorból és olvasztott étcsokiból áll.
A piskótát még melegen tekerd fel és hagyd így kihűlni, hogy megtartsa a formáját. Majd kend meg a krémmel, azzal is dermezd egy kicsit, aztán szabadon szeletelheted. Egy vagy két srég szeletet vágj a piskótából és illezd a nagyobb darabhoz, hogy egy fatörzsre emlékeztessen. Majd vond be a krémmel és díszítsd kedvedre.
Kellemes, békés karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak.
Sokat jelentetek nekem, mindig lesem, hányan olvastátok a bejegyzéseimet és merre éltek a világban, mik azok a kereső szavak, amivel rám akadtatok.
Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése