Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. november 4., kedd

Porridge, zabkása

Egy igazi szuper ételről fogok írni, amit sajnos csak itt ismertem meg Angliában, pedig amennyire olcsó és egészséges, jó lenne, ha otthon is a mindennapok részét képezni.
Észak Európából és Oroszországból terjedt el ez a gabona étel. Eleinte sósan ették. A vízbe beledobtak egy szabad tűzön felmelegített követ és már jöhetett is bele a zabkása. A börtönökben is gyakori étel volt akkoriban. A főétkezéseknél a húsok mellé tálalták.
Napjainkban leginkább reggeliként fogyasztják. Kapható belőle natúr változat, vagy ízesített. Keksszet, süteményt is készíthetünk belőle, vagy porrá őrölve lisztet is helyettesíthetünk vele.
Aki szereti a tejbegrízt, vagy a rizst a zabkásában sem fog csalódni.
Magas a B, E-vitamin, vas, cink, szelén és magnézium tartalma. Magas rosttartalma miatt pedig jótékony hatású az emésztőrendszerre. Alacsony a glikémiás indexe is (az élelmiszer vércukor emelő hatása). Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert. Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket. Teltségérzetet okoz. Ha ezt reggelizem sokkal könnyebben tudom kivárni az ebédőt.
Rengeteg féle képpen ízesítik. Vajjal, sóval, friss, vagy szárított gyümölcsökkel, fahéjjal, szerecsendióval, magokkal, hogy csak egy párat soroljak fel.
Akár meg is főzhetjük vízzel vagy tejjel, de ha csak leforrázzuk és állni hagyjuk, akkor is finom lesz.
Az én személyes kedvencem, kókuszreszelékkel, fahéjjal és banánnal, vagy almával készül. Csak egy tálkába beleszórom a száraz anyagokat és munka közben, ha megéhezem, leöntöm forró vízzel és frissen rákarikázom a banánt.
Nagyon finom, ha túróval, vagy joghurttal és friss gyümölcsökkel rétegesen előkészítjük még előző este és reggelre kellemesen megszívja magát a zabpehely és már reggelizhetünk is, vagy elvihetjük a munkában, iskolába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése