Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. október 7., kedd

Zuppa Inglese


Ha igaz, a tizenhatodik században Olaszországában történt, hogy Este hercege, Ferrara uralkodója hazaért az angliai látogatásból és felkérte az udvari szakácsot, hogy készítse el neki azt a pohárkrémet, amit volt szerencséje megkóstolni a szigetországban, a triflet.
A szakács csinált is egy finomságot, amit elnevezett Zuppa Inlesenek, vagyis angol levesnek. Hogy milyen lehetett ez a változat, azt nem lehet pontosan tudni, azt se, hogy melyik a leggyakrabban használt recept, mert két úgyanúgy elkészítettel még nem találkoztam. Tálalják gyümölcsökkel, kávéval, keksszel, piskótával, babapiskótával és mindenféle likőrrel.
A készítésénél az Alchermes likőr a leggyakoribb, ami egy nagyon szép piros, vaníliás, szerecsendiós, fahéjjal likőr.

A recept pedig, ahogy én készítettem.
Hagyományos módon sütöttem egy 4 tojásos piskótát, amit kisebb, szögletes tepsiben kisütöttem.
Majd egy klasszikus vaníliakrémet főztem.
Egy liter tejet felmelegítettem a fél vaníliarúddal és egy fél citrom héjjával. Elég, csak vékonyan levágni a citromról. A darabokat úgyis később kiszedjük. Majd egy tálban elkezdtem habosra felverni 4 tojás sárgáját vagy 5 - 6 kanál cukorral. Amikor szépen kivilágosodott és felhabosodott, még egy csomag vaníliás pudingport adtam hozzá. A meleg tejet beleöntöttem a krémbe, habverővel jól elkevertem, hogy ne legyen csomós, majd visszatettem a tűzre, hogy szépen megfőjjön és besűrűsödjön a krém.
Amikor nagyjából kihült elfeleztem a krémet és az egyik részhez egy fél felolvasztott étcsokit kevertem.
Akár összeállíthatjuk egyben is, vagy adagonként kis tálkákba halmozhatjuk az édességet. Fél ujjnyi szeletekre vágtam a piskótát, leraktam a tálkák aljába, majd meglocsoltam egy kis Malibuval. Nálam az volt itthon, de Amaretto, vagy akármilyen más likörrel finom lesz a süti. Egy réteg vaníliás krémet kentem rá, majd újra jöttek a piskótaszeletek, a Malibu és csokis krém. Addig folytattam a rétegezést, amíg telelett a tál. A tetejét tejszínhabbal díszítettem. Jót tesz neki, ha pár órát áll a hűtőben, mielőtt lerohanná a család.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése