Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. október 15., szerda

Kínai gombóc, Dim sum

A kínaiaknak is meg van a saját töltött tésztájuk, ez pedig a Dim sum. Kifőtt, vagy kigőzőlt tésztában fűszeres darálthús. Otthon is nagyon könnyű elkészíteni, de itt sok kínai fűszeres is árulja az öklömnyi gombócokat.
A története a híres Selyem út kereskedőihez repít vissza, akik ha megpihentek a teaházakban vidáman falatoztak hozzá ezekből a töltött finomságokból. Ekkoriban azt gondolták, hogy a tea íváshoz egészségesebb eszegetni valamit és ezért szervíroztak Dim sum-t is. Csak csipegetni valóként tálalták. Azóta sok helyen kapható ebédidőben, mert laktató és olcsó.


Elkészítése:
Egy tojást egy fél pohár vízzel és egy nagy csipet sóval keverj el. Majd egy bögre sütőporos lisztet mérj ki és ezzel gyúrd össze a tojásos vizet. Ragadni fog, de nyugodtan lisztezd, amíg jól formálható tésztát nem kapsz. Hagyd pihenni a tésztát, ezalatt készíts el a tölteléket.
Fél kiló darálthúst fűszerezz be egy kis fokhagymával, sóval, borssal, gyömbérrel, és szója szóssza. Kevés apróra vágott zöldhagymát is keverj hozzá. Majd a tésztából szaggas olyan 5cm átmérőjű darabokat. Nyújtsd el a kis gombócokat, hogy szép vékony korongokat kapjál. Ezután a tészta lapocskák közepére kanalazz egy keveset a töltelékből és hajtsd össze, kis batyu formára.
Egy magasabb falú serpenyőbe csorgass  kevés olajat és sorakoztast bele a Dim sum-okat. Hagyd, hogy kapjanak egy kis színt. Majd egy bőgre melegvízzel öntsd nyakon az egészet és tedd rá a fedőt, úgy párold készre. Egy negyedóra, húsz perc múlva el is fog készülni.
Leöntheted valamilyen édes savanyú csípős szósszal tálalás előtt, vagy csak simán is fogyaszthatod.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése