Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. október 26., vasárnap

Eggs Benedict

Pírítós, enyhén megvajazva, lehetőleg angol muffinból, ami egy korong alakú sós péksütemény, sült bacon, vagy sonka, buggyantott tojás és Hollandi mártás. Bonyolultnak tűnik, de pár perc alatt elkészül, Több féle változata is van az eggs Benedict keletkezésének. Vegyük sorra és mindenki válassza ki a kedvencét.
1, 1860 - ben nyílt meg Amerikában az első nyílvános ebédlő, vagyis étterem a Delmonico. A hely egyik törzsvendége volt Mrs, LeGrand Benedict, aki egyik nap nem talált semmi ízlésének megfelelőt az étlapon, ezt megvitatta a szakácssal Charles Ranhofer - rel és elkészítette magának ezt a buggyantot tojásos reggelit. Az első szakácskönyvben még Eggs a'la Benedict néven szerepelt az étel.         
2, Craig Claiborne 1967 - ben írt egy cikket a New York Times - ba a levélről, amit Edvard P. Montgomery küldött, egy Francia országban élő amerikai és azt állította, hogy ismeri az Eggs Benedict eredetét. Az ételt Commodore E. C. Benedict, bankár találta ki és az 1920 ban bekövetkezett halála után bátyja őrizte a receptet, aki Montgomery barátja volt.
3, 1942 egyik reggelén, Lemuel Benedict Wall Street - i  bankár a Waldorf Hotel éttermében kívánta kúrálni a másnaposságát egy vajas pirítossal, sült bacon- nel, buggyantott tojással amit Hollandi szósszal öntöttek nyakon. A reggeli olyan jól sikerült, hogy rövidesen felkerült az étlapra.
4, Elizabeth Davis, az angol szakácskönyv író, aki mint például Julie Child azon munkálkodott, hogy közelebb hozza a mediterrán és a francia ízvilágot honfitársaihoz, említ egy receptet a French provancial cooking című könyvében. A recept egy régi francia étel, œufs bénédictine, ami a pirítóson egy tőkehalas, krumlis krém, buggyantott tojással, a tetején Hollandi mártással. Valószínű, hogy ezzel a recepttel találkozott Shef Ranhofer és mivel Amerikában jobban kedvelik a sonkát, vagy a bacont, mint a tőkehalat, ezért átalakította a receptet.
Az elkészítése pedig:
4 tojás sárgáját vízgőz fölé egy tálba öntöttem egy kiskanál ecettel és egy csipet sóval, gyorsan kevertem a habverővel és egy jó 10 dekányi olvasztott vajat csorgattam bele lassan. Nagyon kell keverni, különben nem lesz krémes a tojás. Pár perc alatt besűrűsödik és szép selymes krémmé áll össze. Félreraktam a mártást, ami még tovább fog sűrűsödni, de ha tálalás előtt egy két evőkanál meleg vízzel átkeverjük, akkor pont jó lesz.
A forró vízbe egy kis ecetet öntöttem és megkavartam egy kanállal, hogy a víz forogjon. Ekkor beleütöttem a két tojást. A lendülettől a szétlebegő fehérje egy része összeáll a tojással. Vagy nem:)
Pár perc alatt készre főztem, ezalatt bedobtam két szelet kenyeret a pirítós sütőbe. A kész pirítósokra egy kis vajat kentem, néhány szelet sonkát és a készre főzött tojást tettem, majd rákanalaztam a mártást. Meglepően laktató a sok tojássáárgától és a vajtól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése