Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. október 24., péntek

Baci di dama mogyorós kekszek

Ezt a mogyorós süteményt bátran ajánlom apró édes ajándéknak is. Tegnap vittem be a munkahelyemre, és pár perc alatt, csak a morzsák maradtak utána.
Olaszországban készen is kapható, de nem nagy ördöngősség elkészíteni. Ami fontos és én nem tartottam be, hogy egy órát legalább pihentetni kell a tésztát a hűtőben sütés előtt, hogy szép sima felületű kekszeket kapjunk, ne ilyen repedezetteket, mint az enyémek. De sebaj.

Az Olasz Piedmontból származik a süti amit az ország mogyoró otthonának is nevezhetnénk. Itt termelik a legtöbbet belőle. Nagyon sok süteménynek az alapanyaga. Például a Noccioline- nek is, ami hasonló keksz, mint a Baci di dama. Az elsőt egy kisváros Tortona pékségében készítették, valamikor a tizenkilencedik század második felében.

A Baci di dama, vagyis a hölgyek csókja onnan kapta a nevét, hogy a két keksz úgy tapad össze, mint a szerelmesek szája. Hát nem gyönyörű gondolat?

Az elkészítése pedig a következő:
20 dkg pirított, darált mogyoró
20 dkg puha, de nem folyós vaj
20 dkg cukor
20 dkg sütőporos liszt
Akár egy kanál kakóport vagy kávét is adhatunk a masszához.

A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd alufóliába csomagolva pihentessük egy órát. Eleinte úgy fog tünni, hogy ebből nem lesz semmi, csak egy édes, mogyorós morzsa, de végül össze fog állni a tészta.
Ha kipihente a dögönyözést, formáljunk apró golyókat a tésztából és sorakoztassuk egy zsírpapírral kibélelt tepsibe. Majd 180 fokos sütőben süssük készre. Amikor már meg tudjuk mozdítani a papíron és az alja egy picit megbarnult készen is vagyunk. Csokikrémmel, vagy mogyorókrémmel ragasszuk össze a kihült kekszeket és élvezzük egy bögre kakaó mellett, mert nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése