Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. szeptember 27., szombat

Smoothie

Nincs új a nap alatt. Így is kezdhetném, mert ez a csoda vitamin ital, nem is akkora újdonság, mint gondolnánk. Már évszázadokkal ezelőtt szervíroztak gyümölcs püréket a mediterrán és a keleti országokban, vagy dél amerikában is.
Ami az első nagy pillanata volt a smoothie életében az bizony a hűtő. Már 1915 - től voltak hűtő gépet az éttermekben, legalábbis amerikában, de 1930 - tól készültek olyan biztonságosak, amiket már a háztartásokban is használhattak. Az időzítés nem is lehetett volna tökéletesebb. Amerika végre elkezdte élvezni a fagyasztott ételek és gyümölcsök világát, amikor megjelent Stephen Poplawski az első blender feltalálásával. Előtte is voltak már szeletelők vagy darálók, amivel jól lehetett pépesíteni, de Poplawski nevéhez fűződik az első olyan konyhai gép, aminek az alján forgó kések aprítják fel a gyümölcsöt, vagy zöldséget, megkönnyítve a tejes, vagy jeges italok elkészítését. 1935 - ben Fred Osius gondolt egyet és tökéletesítette a Poplawski féle mixert és megalkotta a hires Waring Blendert. Amikor azt mondta az egyik riportjában, hogy az új blender forradalmasítja az amerikai italokat, nem is tudta, hogy mennyire fején találta a szöget.
Miután a Smoothie készítés megkapta lökést az új konyhai eszközökkel a hatvanas évek egészséges életmód és makrobiotikus vegetárianizmus divatja csak segítette a sikert. Ezen felbuzdúlva látta meg az üzletet a zöldség italokban Dan Titus egy amerikai egészséges ételeket forgalmazó cég igazgatója és elkezdett gyümölcs és zöldségleveket forgalmazni.
A hatvanas, hetvenes években, már nem is csak az egészséges életmódról volt szó. Amikor Arnold Schwarzenegger az edzés után egy sört ivott meg levezetés képpen, kollégája a kétszer annyi idős Jack Lalanne volt az első testépítő, aki a gyömülcslevek tápértékének szószólója lett. Ami még ennél is hatásosabb, Lalanne felkapott tv - s személyiségként csak megkönnyítette az egészséges életmód és az étrendkiegészítők népszerűsítését. Lalanne nyitotta Amerika első egészség és fitness clubját, ami sokat lendített az egészséges levek, és az étrendkiegészítők üzletágának. Tőle származnak az első súly csökkentő reggeli javaslatok és az a gondolat, hogy az étkezéseket helyettesíthetjük levekkel is. A következő lépésként a saját nevével reklámozott Jack Lalanne Power Juicer is a piacra dobott.
Nah, de honnan jött a Smoothie név?
A hatvanas évek béke, szerelem, virág és szabadság hippijei sok új nevet kreáltak akkoriban. Amikhez a Smoothie is tartozik.
1970 - ben egy laktóz érzékeny tizenéves fiú, Steven Kuhnau készített magának italt gyümölcsökkel és jéggel tej nélkül. Idővel annyira belejött a Smoothies kombinációkban, hogy amikor megnyitotta az egészséges élelmiszer boltját The Smoothie's King névvel, természetesen gyömülcs leveket is forgalmazott. A Smoothie nevet a hippi barátaitól hallotta, ezért adta az üzletének. Azóta már több mint 600 üzletet nyitott országszerte a The Smoothie's King és nem is tervezik a névváltoztatást.
Óriási utat tett meg ez az ital az évek során és a sikerszéria még mindig nem ért véget. Az íz kombinációk száma végtelen ezért bárki megtalálhatja a kedvencét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése