Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. szeptember 25., csütörtök

Jaffa cake, Jaffa keksz


Ki ne ismerné a  Jaffa kekszet, vagy Jaffa cake-et , azaz sütit. Na és ki ne szeretné. Könnyű, apró piskóta korongok, finom lekvárral megkenve és ropogós étcsokoládéval bevonva. Zseniális kombináció. A kis kekszek sok embert megihlettek azóta is, készítenek süteményeket, tortákat ezzel az ízvilággal. Van aki leeszi előbb a lekváros részt, van aki egyben bekapja az egész kekszet. Az elvetemültebbek bebundázzák és forró olajban kisütik...brrr...
McVitie a skót, cukrász családba született úriember találta ki az első édes Jaffa kekszet, amit mai napig is készít a család hatalmasra növekedett gyára. Ifjabb Robert McVitie apja is cukrász volt, Robert és bátyja fiatal éveiben Európában is tanulta a szakmát, hogy megállják a helyüket a családi vállalkozásban, sőtt tovább is fejlesszék.

1927 - ben készült el az első Jaffa keksz. Puha piskótás állag, és sárgabarack lekvár egy kis Jaffa narancs héjjal nah, meg a csokoládé.
Mi az oka, hogy Jaffa cake - nek és nem Jaffa biscuit - nek hívják az édességet ? Az anyagiak. A kekszekre bevezetett 17,5 százalékos adót tudták megkerülni ezzel és mi is olcsóbban élvezhetjük azóta is a süteményt.
A rajongók próbálják megvédeni a Jaffát és mindenféle magyarázatokat keresnek, miért is cake ez a falatnyi finomság. Például a puha piskótás állagra hivatkoznak, ami, megkeményedig, ha nyitva felejtjük a csomagot, mint a süteményeknél, ezzel szemben a kekszek megpuhulnak idővel. Vagy, mert mégiscsak egy csokoládés töltött falatkáról beszélünk. Ilyenkor jön a másik csapat és azt mondja, mit szólna valaki egy Jaffa cake szülinapi tortának. A McVitie's már ezt is megoldotta, mert 2013 - tól óriás méretben is kapható a Jaffa. az angliai ASDA és a Morrisons üzleteiben.

1927 - óta a Jaffáról még mindig beszélnek és még mindegyik ugyanolyan finom, sőtt készül már málnás, vagy citromos korong is. Több mint egy billió kekszet adnak el évente, amit, ha sorbaraknának. Londontól Sydney - ig érne és vissza.
Végezetül a munkakeresőknek egy információ. A McVitie's gyárban a dolgozók bármennyit fogyaszthatnak a Jaffából, ameddig az a profitot nem veszélyezteti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése