Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. augusztus 7., csütörtök

Hello Dolly bar és Lemon bar története és receptje

A Hello Dolly című musical-t 1964 január 16.-án mutatták be a Broadway-en és hogy miért érdekes ez a dátum? Mert sokan felételezik, hogy azért lett a neve Hello Dolly ennek a nagyon egyszerű és fincsi szeletnek. Clementine Paddleford, a The Week című magazine, food rovat vezetője egy 11 éves kislánytól, Alecia Leigh Couch -  tól hallotta a receptet, aki a nagymamájától kapta. Mindez történt 1965 szeptemberében.

A recept végtelenül egyszerű. Mivel Amerikából származik, természetesen mindent bögrével mérünk.
1 bögre keksz morzsa
fél bögre zab liszt
egy evőkanál cukor
fél bögre olvasztott, de nem meleg vaj
másfél bögre  étcsoki chips, vagy csoki darabok
egy bögre pecan dió, vagy amilyen van
és egy konzerv édes sűrített tej
A kekszet, a lisztet a cukorral és a vajjal elkeverem, kibélelt tepsibe nyomkodom. a tetejét megszórom a dióval és a csokival. rácsorgatom a sűrített tejet, hogy mindenhova jusson és 180 fokos sütőben nagyjából 25 percig sütöm, amíg szépen megpirul.
Megvárom, hogy kihűljön és felkockázom.

Lemon bar, citrom szelet
Még azokban az időkben, amikor az omlós tészta és a lemon curd divatba jött Angliában valaki, valahol kitalálta, hogyan lehetne ebből a két finomságból egy süteményt készíteni. Akár így is történhetett volna. Valójában a Betty Crocker (talán már otthon is kapható )sütemény por gyár csapata kreálta az édességet. Amit 1963 -a ban publikálta először. Olyan gyorsan felkapták és megkedvelték a háziasszonyok, hogy gyakorlatilag a hetvenes években minden háztartásban készült Lemon bar. Ha már nem is ekkora lelkesedéssel, de a mai napig készül néha egy - egy citromos süti, mert tényleg nagyon finom.

Elkészítése
1 bögre liszt
fél bögre vaj
negyed bögre barna cukor
csipet só
néhány evőkanál hideg víz
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd berakjuk a hűtőbe egy fél órára. Ha kicsit visszadermedt előmelegítjük a sütőt és egy tepsibe szépen belesímítjuk.
A krémhez.
egy tojás
két sárgája
egy bögre cukor
két citrom leve és reszelt héjja
negyed bögre víz
fél bögre átszitált liszt
Összekeverjük az alapanyagokat és a tésztára öntjük. Visszarakjuk a sütőbe, amíg szépen átsül.
Nem árt teljesen megvárni amíg kihül, mert különben szétesik. Szeleteljük, megszórjuk egy kis porcukorral és már kész is.


1 megjegyzés:

  1. Ez számomra új recept, sose hallottam róla. Te viszont biztos hallottál egy játékról, melyre hívlak Téged is. Benéznél hozzám? http://homebisztro.wordpress.com/2014/08/10/dijat-kaptam-es-most-adok/

    VálaszTörlés