Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. július 4., péntek

Gazpacho leves

A Gazpacho, ez a nyers, hideg leves, vagy akár folyékony salátának is hívhatjuk Andalúziából származik. Már a Rómaiak is készítették megszáradt kenyérből, vízzel, olajjal és fokhagymával. Később került csak a receptbe paradicsom, uborka, ecet. Sőtt manapság készítik avokádóval, görög dinnyével, petrezselyemmel.
Háromféle színben készítenek Gazpacho-t. Pirosat, fehéret és zöldet.
Az első alapja a paradicsom, majd ehhez keverik az uborkát, olive olajat, fokhagymát és jól átturmixolják. Cordoba környékén főtt tojással és sonka csíkokkal tálalják. Sevilla környékén még gazdagabb feltéttel adják. Hagymát, zöldpaprikát, pirítost, paradicsomot, főtt tojást kockáznak apróra a hideg fűszeres leves mellé.
Malaga környékén szeretik a fehér Gazpacho-t amin érződik a Mór hatás. Őrölt mandulával készítik, amit nyáron egy kis dinnyével, télen pedig szőlővel édesítenek.
A zöld változat csak uborkából és mindenféle fűszernövényből áll. Jöhet bele coriander, bazsalikom, petrezselyem. Minden ami zöld.
Íme egy recept, ami bátran variálható.

40 dkg érett , ropogós paradicsom
1 zöldpaprika
1 közepes uborka
2 - 3 szál zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál borecet
2-3 evőkanál olívaolaj
1 szikkadt zsemle
Pár szál petrezselyem, coriander.

Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése