Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. június 18., szerda

Hamburger

 A Hamburger az egyik iskolapéldája az ételek globalizációjának. Persze legalább ekkora világhírt szerzett magának az Olasz Pizza, vagy a Japán Shusi és még sorolhatnám. Természetesen ekkora ismertség mellett, mindenki szeretne egy szeletet a tortából. Emiatt lehet, hogy azt se tudom, hány féle változatot találtam a keletkezésére. Csak a kedvenceimet osztom meg Veletek.

Az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, zsömlében egyik változat szerint Oscar Weber Billy készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitotta ugyanitt a saját hamburgerezőjét, mely a Weber's Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent sajátkezűleg gyártottak, a steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az első hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemről gázosra építették át.

Mások szerint 1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsőként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végződés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták őket. Egyes történetek szerint ez is Billy bácsi konyhájából került ki.
A tizennyolcadik században a legnagyobb kikötő Hamburgban volt, és New Yorkba érkező ételt egyhamar el is nevezték „Hamburg Steaknek”, ami olcsó volt és igen népszerű. A Németországból érkező darált húst amit sóztak, füstöltek, hagymával és kenyérrel szolgáltak fel.

Végül a kedvenc történetem a burgerek hajnaláról egy fiatal, 15 éves fiúról szól, aki 1885 - ben ökör vontatta standjából árult húsgolyókat az Wisconsin-i megyei vásáron. Az üzlet nem ment jól, és ő okosan belátta, hogy azért nem veszik az emberek a húsgolyókat, mert azokkal macerás sétálgatni a vásárban, evés közben. Szétlapította hát húsgolyóit és két kenyér között, hamburger néven kezdte árulni őket. Hamburger Charlie néven vált ismertté, és haláláig minden évben visszatért a vásárba, burgereket árulni. Wisconsin lakosai annyira meg voltak győződve az igazukról. hogy még egy emlék házat is emeltek Charlie tiszteletére.
Az elkészítéséről.
Természetesen a legjobb saját bucival. Ez után kullog a bolti. Magam részéről a húst alaposan befűszerezem, egy kis grill fűszersó is jöhet bele, meg sok apróra vágott hagyma és fokhagyma. Nem keverek bele zsemlemorzsát, vagy tojást.
Amikor elkezdem felépíteni a művet, alúlra rakom azokat a hozzávalókat, amik szét tudnak csúszkálni. Salátalevél, erre a hagyma, erre paradicsom, reszelt sajt és amit még megkívánunk. Ezután helyezem rá a húspogácsát nehezéknek, majd jöhetnek a szószok. Ha a buci alatt van, akkor nem folyik annyira szét, mintha mondjuk a hagyma és a paradicsom közé öntenénk, mert a buci beszívja a felesleget. Mármint nagyjából, azért körülbelül lehetetlen egy jól megpakolt Hamburgert szépen enni, de amilyen jól tud esni a frissen készült ez már a legkevesebb.
 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése