Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. május 11., vasárnap

Tiramisu


A legenda szerint Sienában született az első tiramisu és helyi cukrász készítette a városba látogató Cosimo III-nak. Mások úgy gondolják,  jóval később, Trevisóban készült az első és Roberto Linguanotto kezemunkáját dicséri a finomság.
Vagy talán a bordélyházakba látogató urak fogyasztották előszeretettel 1-1 jól sikerült este után, orvosolva kimerültségüket.
Az utolsó változatban 1969-ben találta ki Trevisoban Carminantonio Lannaccone. A neve pedig azért tiramisu, mert a szó jelentése ”dobj fel”, ami a kávé hatására utal.
 Elkészítése pedig.
500 g mascarpone
30 db babapiskóta
2 dl hosszú kávé
2 cl marsala bor vagy amaretto
3 tojássárgája
3 evőkanál porcukor
kakaópor

Elkészítése:
A tojássárgáját keverőtálba tesszük, állandó kevergetés mellett lassú vízgőz felett pasztőrözzük nagyjából kb  2 percig. A térfogata kissé megnő, habosabb és világosabb lesz. Ha ügyesek vagyunk, nem lesz rántotta. Villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
Hozzáadjuk a 3 evőkanál porcukrot és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Majd a mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állagú nem lesz. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük. Ez fontos.
A lehűtött hosszú kávéba beleöntjük a bort/mandula likőrt, majd a babapiskótát egyenként gyorsan bemártjuk, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd egy megfelelő nagyságú szögletes tálba egymás mellé helyezzük hosszanti irányba. A tálka alját egészen fedjük be, ha szükséges, törjük ketté a piskótákat. A krém felét rákenjük. A babapiskóták másik felét ugyancsak mártjuk, majd keresztirányban helyezzük egymás mellé.
Rákenjük a krém másik felét. A tepsit megütögetjük, majd a tetejét elsimítjuk. Lefóliázva, hűtőben 12 órát pihentetjük. Kockára szeleteljük és szitált kakaóporral meghintjük tálaláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése