Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. május 6., kedd

Gyömbér sör

Nem árulok el titkot, ha leírom, hogy a gyömbért nem csak az íze miatt, hanem a gyógyászatban is használták régen és ma. Természetesen, sokan ugyanígy meg vannak győződve a sör jótékony hatásáról.
Indiából és Kínából terjedt el a gyömbér palánta. Használták a csípős, pikáns íze miatt ételekbe, italokba és az élettani hatásaira is korán rájöttek. A főzött gyömbér sör Yorkshire - ból indult útjára a XVIII.  század végén. Rövidesen nem csak Angliában, hanem Amerikában és Kanadában is népszerű lett.
A házi készítésre több recept is létezik, van ahol a hozzávalókat lereszelve fel kell forralni némi vízzel majd egy órát pihentetni, hogy visszahüljön a szirup, de találtam egy ennél is egyszerűbb receptet.
Hogy megússzam az üveg sterilizálást egy előre csomagolt két literes ásványvizet bontottam ki erre a célra. Leöntöttem egy nagy pohárnyit a vízből, hogy majd legyen helye a gázoknak az üvegben.
22 dkg cukrot és egy 5 - 6 centis vastagabb gyömbért apróra vágva az üvegbe tettem. Egy teás kanál sörélesztőt is beleszórtam és egy citrom levét és a sárga héjját is utána öntöttem. Az egészet addig rázogattam, amíg a cukor és az élesztő feloldódott. Majd szobahőmérsékleten, vagyis a konyhapulton hagytam két napra. Közben elég sok gáz képződik. Jártomban - keltembem mindig kicsit kiengedtem a gázokat az üvegből. Éjszaka előtt át is rázogattam, hogy még több kijöjjön, de így is egyet pukkant az üveg, amikor kinyitottam reggel. Szóval, nem arra a napra tervezd be ezt az italt, amikor reggel elmész otthonról és csak éjjel érsz haza. Két nap után, amikor már kezdett eltünni az illatából a tömény élesztő szag és összeértek az ízek. Átszűrtem, hagytam kicsit ülepedni és egy kis ülepedés után mégegyszer átszűrtem.
Utána még egy kicsit hagytam a konyhában, hogy visszatermelődjön egy kevés buborék, majd beraktam a hűtőbe. Egy két hétig eltárolható, de érdemes minden nap kicsit kinyitni a kupakját, mert ha sokkal lassabban,de továbbra is dolgozik benne az élesztő.
Amit még jó tudni. Sajnos a sütő élesztő nem jó erre a célra. Itt a Wilkonsonban kaptam sör élesztőt, de szerintem nem lehetetlen hozzá jutni otthon se.
Egy enyhén alkoholos, szénsavas gyömbéres limonádét kapunk, ha minden jól megy. Citrom karikával és jéggel nagyon jó kis nyári hűsítő.
Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése