Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. április 26., szombat

Somlói galuska

Nem hiszem, hogy újjat tudnék mondani erről az édességről, mindenki imádja és ismeri. Szerintem a történetét is ezer helyen elolvashatod, ha érdekel. Csak szerettem volna, a magam kis blogján is emléket állítani, ennek a méltán híres édességnek.

1950-es évek végén a híres neves Gundel étterem főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére. A megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel, szintén az 1958-as brüsszeli világkiállításon, nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyóról, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalagon, ahol később a saját cukrászdája is működött.

Az elkészítéshez Barbi Bloggerina receptjét használtam, ami úgy tökéletes, ahogy van.
Itt megtalálod. http://hammmbara.blogspot.co.uk/2014/01/smloi-galuska.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése