Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. április 4., péntek

Cheese cake, avagy sajt torta

Az első sajt tortát Samos szigetén készítették a görögök és ha ez mégse lenne igaz, arról már valódi nyomokat találtak a kutatók, hogy Krisztus előtt 776 - ban az Olimpiai játékokon is felszolgálták ezt az energiában gazdag, tápláló sütit. Az első írásos receptre azért egy keveset még várni kellett, egészen i.sz. 230 - ban vetette, azt pontosan nem tudom, hogy mire valójában Anthenaeus.
Az elkészítés igen egyszerű és nagyszerű volt, a sajtot összetörték, elkeverték mézzel és megszórták lisztel, majd megsütötték. Szerintem egyáltalán nem hangzik rosszul.
A rómaiak is átvették és természetesen tovább is gondolták a sajt torta készítést. Ők már raktak bele tojást és a tésztára tették a sajtos tölteléket.
1545 - ben IIIV. Henry cukrásza receptje alapján jelent meg a sajt torta egy angol szakácskönyvben. Az elkészítését egy kicsit meghosszabbította magának az úriembert, mert úgy kezdte, hogy 3 órára tejbe áztatta a sajtkockákat, majd ezután keverte ki tojással, cukorral és vajjal.
A krémsajtos változat Amerikából származik, mint ahogy maga a Philadelphia sajt is. 1872 - ben egy New York melletti farmon próbáltak reprodukálni egy Francia sajtot, amiből ez a fehér krémes csoda lett véletlenül a Philadelphia krém sajt. Három évvel később fóliába csomagolva forgalmazta a cég és innen már csak egy lépésre volt a híres New York stílusú sült sajt torta megalkotása. Eredetileg nem használtak semmilyen extra ízesítőt, gyümölcsöt, vagy caramellt, a plusz tojássárgától lett a torta olyan ellenálhatatlanul krémes. Arnold Reuben, eredetileg német születésű, amerikai fejéből pattant ki ez a recept. Amit még jó tudni Reuben mesterről, hogy egy híres szendvicset is kitalált, amit például Charlie Chaplin is nagyon szeretett.
Azóta minden nemzet megismerte süteményt és mindenkinek meg van a saját elképzelése a tökéletes receptról. Chicagoban tejfölt kevernek a tésztába, a Japánok tojásfehérjét adnak a krémhez van ahol a ricotta sajtot szeretik jobban használni.
Egyik egyszerű változatot osztom meg veled.
20 dkg kekszet törj morzsásra. Én csokisat választottam, majd 6 dkg olvaszott vajat és két kanál cukrot keverj bele és nyomkodd egy kisebb kivajazott tortaformába. Majd 30 dkg krémsajtot és 150 dkg tejfölt, 7 és fél deka cukrot, vanília extraktot, pár csepp citrom levét és egy nagy evőkanál vanília pudingot, vagy kukoricakeményítőt keverj el szépen és öntsd a morzsára, majd süsd közepes hűfokon tűpróbáig. Kicsit hagyd kihülni, igazából teljesen megkellene várni amíg ki nem hül, de nekem ez még soha nem sikerült egy édességnél sem. Ezután díszítheted is gyümölcsel, szósszal, vagy csak úgy magában is finom.

Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése