Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. április 16., szerda

Almás pite, Apple cake

Almás pitét majd minden nemzet készít. Nálam az örök kedvenc a magyar maradt, de azért érdekes az angol változat története is.
A XIV. században már feljegyezték a sütit, de elég messze volt még a mai verziótól. Az egyik oka, hogy nem használtak cukrot a másik pedig, hogy a tésztáját nem ették meg, csak elkészítették benne az almát.
A XVI. századra már lehetőség nyílt finomabb almás pitére. A cukor, ha nem is mindenkinek, de már sokkal elérhetőbb volt és használtak fűszereket is a sütibe. Fahéjjat, gyömbért és sáfrányt. Ekkoriban vetette papírra sorait Robert Green poéta, amík így hangzottak. "They breath is like the steame of apple-pyes." Úgy lélegzik, mint a gőzőlgő almás pite. Egy hölgyre értette és gondolom nagyon hideg lehetett.
Amikor a következő században az angol kolóniák áttelepültek az új világba, Amerikába, amit elsők között vittek magukkal, az az alma fa volt.
Itt is sikerült tökéletesíteni a pitét és megalkották a Marlborough pudding nevű sütit, aminek az alja tészta a teteje pedig az ízesített almapép, sőtt ehhez már tojást is használtak.
És jöjjön a hab a tortán, az egyik legfinomabb almás pite története a Apple Pie a la Mode.
Történt egyszer, 1890 - ben, hogy Washinton államban,  a Cambridge Hotelben, Professzor Charles Whatson Towsend nagyon gusztusosnak találta a szomszéd asztaltárs sütéjet. Meg is kérdezte a pincért, hogy mit eszik a vendég. A pincér pedig válaszolt, hogy Apple Pie a la Mode-t falatozik, ami egy szelet almás pitén egy gömb vanília fagyi.
Természetesen megkóstólta a professzor is és el volt ájúlva tőle.
Amikor New York - ban, a Delmonico hires éttermében járt rendelt is egy ilyen almás süteményt a pincértől, aki olyan értetlen volt, hogy el kellett magyarázni neki, hogy miről is van szó. A professzor pedig felháborodva közölte, ha egy kis falusi étteremben készítik ezt az édességet, akkor igazán elvárható, hogy ebben a nagy nevű étteremben is rendelhessen. Attól a naptól kezdve természetesen szerepelt az étlapon az Apple Pie a la Mode.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése