Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. február 26., szerda

Pastéis de nata, pudingos leveles tészta a portugáloktól

Nagyon sok finom péksüteményt kóstólhattunk Portugáliában, nehéz is választani, mi a legfinomabb, de talán az egyik legismertebb a Pasties de nata. A levelestészta, kis muffin formába nyomkodva és finom illatos, fahéjjas, vaníliás, citromos krémmel megtöltve.

A portugálok leveles, krémes aprósütije is hasonlóan keletkezett, mint a francia Canelé. A helyi borászoknál kimaradt tojássárgáját használták fel a gyönyörű Jeronimos monostorban, Lisabon mellett, Belémben, ami azóta a Világörökség része és múzeumot alakítottak ki benne.
Az eredeti recept természetesen nem ismert, de ami fellelhető, abból is nagyon finom Natát készíthetünk.
A tésztájához teljesen megfelel egy csomag fagyasztott levelestészta. Ha kiolvadt, nyújtsuk vékonyra és tekerjük fel, majd jó másfél ujjnyi szeleteket vágjunk belőle. Ezeket a kis hurkákat nyomkodjuk a kivajazott, lisztezett muffin formába, hogy szép vékony rétegben vonja be a formát. Tegyük hűtőbe a tepsit, amíg végzünk a krémmel.
Amihez keverjünk el három evőkanál keményítőt kétharmad bögre vízben. Kezdjünk el melegíteni egy és egy negyed bögre tejszínt, amibe dobáljunk egy - két fahéj rudat, fél citrom héjját, egy kis vanília darabot a kikapart magjaival és 6 tojássárgáját. Folyamatosan keverni kell persze, ha nem akarunk tejszínes rántottát kapni. Amikor kezd sűrűsödni, lassan csorgassuk át a keményítős, vizes tálba, keverve közben és így mehet vissza a tűzhelyre, hogy besűrűsödjön.Egy bögre cukrot se felejtsünk el hozzáadni, aztán töltsük fel a kis tészta kosárkákat és 180 fokos sütőben süssük szép pirosra.
Kicsit tovább gondoltam az egyébként tökéletes édességet és a tésztáját egy kisebb tepsibe nyújtottam, elősütöttem, megszortam egy üvegnyi meggybefőttel és így öntöttem rá a krémet. Azt kell mondjam, hogy isteni finom lett. Nagyon jól állt az édes vaníliakrémhez a meggy.


Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése