Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2014. január 23., csütörtök

Canelé

Ezt a francia aprósüteményt leginkább a formájáról ismerhetjük fel, de az állaga is legalább olyan fontos. Kívül ropogósra sül az édes, vaníliás, rumos tészta, belül pedig krémes marad.
A nagyobb verzióját ehetjük desszertként az étkezés után, az apróbbakat pedig koktél, édes bor, pezsgő, vagy tea mellé. 
Az elsőket a francia bordeauxi apácák készítették a kikötőben összesöpört liszből és a borászoktól kapott felesleges tojássárgákból a szegényeknek a 18.században. Akkor még egyszerűbb formában készült, csak kis kerek aprósütik voltak.
Azóta a recept is tökéletesedett és a nagy francia cukrász házak is készítik, mint például Pierre Hermé. Bordeaux pedig nagyon büszke a város egyik szimbólumára a canelére.
Biztosabb a siker, ha találunk fém formákat, mert a szilikon nem tartja annyira a hőt és nem lehet olyan szépen aranybarna karamell réteget sütni a külsejére.
A hozzávalók:
1 liter tej
50 dkg cukor
25 dkg liszt
2 egész tojás 4 sárgája
5 dkg vaj
vanília aroma
egy kupica rum
csipet só

Elkészítése:
A tejet forrald fel a vanília ruddal, közben keverd össze a cukrot a lisztel és ha kész a tej öntsd rá. Csomómentesen keverd el az egészet, majd amikor már hült egy keveset, kézi habverővel a tojásokat is add hozzá az olvasztott vajjal. Ha kihült teljesen, rakd hűtőbe egy éjszakára. Másnap önts bele egy kis rumot és kivajazott canelé formákban jó fél óra alatt süsd készre 200 fokos sütőben. Ha kiveszel egyet és sültnek nyilvánítottad még tedd vissza a tepsit egy negyed órára sülni magasabb hőfokon, hogy egy kis színt kapjon kívülről.


Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl




1 megjegyzés: