Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. december 4., szerda

Mézes kekszek, Honey cake

Mézeskalácsokat, kenyereket már a civilizáció hajnalán is készítettek a rómaiak, az egyiptomiak és a görögök is. Az akkori recept borzasztóan egyszerű és nagyszerű volt, a mézet elkeverték liszttel és állni
hagyták jó néhány napig, amíg elkezdődött az erjedés és szép kenyeret tudtak sütni belőle.
Nem csak az volt a cél, hogy édességet készítsenek, hanem a méz miatt tartós is lett a süti és sokáig elállt. Ilyenkor jövünk rá, milyen jó dolgunk van a fagyasztók és hűtők korában.
Emiatt a tulajdonsága miatt a görögök is számtalan formában használták az ünnepeiken. Egyiptomban pedig esküvői ajándékként kapta az ifjú pár, mert akár 30 évig is elállt a tészta.
A tizenkettedik században a németek készítettek először a mai kekszhez hasonló mézes sütit, amit a franciák tökéletesítettek egy kis fűszerezéssel. Ez a recept vált ismerté a világon. Használtak ánizst, fahéjjat és gyömbért is. Az angoloknál ma gingerbread néven ismerik és imádják azóta is.
Ekkoriban még nem dekorálták különösebben, csak magokat, diót, mandulát, mazsolát és hasonlókat sütöttek a tésztába díszítésnek.
Nálunk, magyaroknál, vagy akár a szlovák, lengyel, ukrán és horvát tájakon is tökéletes kis édes, illatos művészi alkotásokat készítenek ebből a tésztából a fehér vagy szinezett cukros tojáshabbal.
Én csak nagyon egyszerűen, egy kis étcsokival díszítettem az mézes kekszeimet és a boltban kapható kis cukor csillagokkal. Majd jövőre ügyesebb leszek.

A tésztához:
fél kiló lisztet,
12 és fél deka margarint,
20 deka mézet,
egy mokkás kanál szódabikarbónát
egy tojást
és két mokkás kanál mézes kalács füszerkeveréket használtam.

Nem használtam külön cukrot is, így egy nem túl édes, finom, omlós kekszet kaptam. Nem puhult meg, még napokkal később se, viszont nem is kemény.
Lábasban összemelegítettem a vajat és a mézet, nem forraltam, csak melegítettem. Amikor kézmelegre hült belekevertem a többi hozzávalót. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtottam a tésztát és 160 fokos sütőben készre sütöttem a kis kiszaggatott formákat. Gyorsan sül. Figyelni kell rá.
Egy ecsettel olvasztott csokival összepingáltam, megszórtam cukor csillagokkal és egy kis hülés után már csomagoltam is a céges bulira.

Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése