Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. november 23., szombat

Panettone, az olasz foszlós mazsolás kalács

Sok legenda kering a Panettone eredetéről, de ami tény, hogy 1853 - ban már szerepelt a recept egy milánói szakácskönyvben. A másik biztos pont, hogy 1921 - ben a milánói pék Angelo Motta elkezdett forgalmazni egy sütőpapírba csomagolt édes, mazsolás kenyeret karácsony táján, ami az 1930 - as évekre az egész országban kedvelt lett.
Az egyik történet szerint Milánó hercegének, Ludovico Il Moro Sforza esküvőjére készítette a  süteményt a pék, Toni nevű segédje, mert az első odaégett, Az 1500 -as évek végén, amit Pan de Toni - nak neveztek el, ami Toni süteményét jelenti.
De az is lehet, hogy a szintén milánói Rosti pékségben sütöttek ilyen édes, fehér lisztből készült kalácsot karácsonyi ajándékként a vevőknek az 1400 - as évek végén. Amit úgy megszerettek a környékbeliek, hogy azóta sincs karácsony Panettone nélkül.
A legismertebb és szebb történetben pedig Adalgisa szerepel, a milánói pék gyönyörű lánya és, Ughetto a pék inas.
Egy napon a pék megbetegedett és a csodaszép lánynak kellett beállni az apja helyett dolgozni. Így addig kerülgették egymást Ughettoval a forró kemence mellett, hogy az ő szivük is lángra lobbant. Csakhogy a pékséggel szemben kinyitott egy másik is, ahova szivesebben jártak a vásárlók és kezdett megcsappanni a bevétel. Ekkor a találékony Ughetto kikisérletezte a Panettonét, ami nagyon jól sikerült, viszont több vaj és cukor kellett a kalácshoz, mint eddig. Ughetto a Sforza család solymásza is volt, eladott néhány madarat és ebből tudta fedezni a többlet költséget. Adalgisa is belevitte a fantáziáját a kalácsba és szárított narancs héjjal és aszalt gyümölcsökkel ízesítette a tésztát. A vevők visszaszoktak a pékségbe, később Adalgisa és Ughetto összeházasodott és boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Hozzávalók egy finom karácsonyi Panettonéhez:
3 dkg élesztő,
3 deci tej,
fél kiló liszt,
csipet só,
10 dkg cukor,
15 dkg margarin,
4 tojás sárgája,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
15 dkg mazsola,
5 dkg szárított cukrozott narancs héj,
még egy kis vaj a forma kikenéséhez.

Az élesztőt egy deci langyos tejjel és egy kis cukorral felfutattjuk, A lisztbe keverjük a cukrot, tojásokat, a  puha margarint és a felfutattott élesztőt és lassan, ahogy gyúrjuk csorgatjuk bele a maradék tejet. Lehet, hogy nem lesz szükség, az egészre. Letakarva egy órányit kelesztjük. Majd tovább gyúrjuk a deszkán és beledagasztjuk a mazsolát, citrom héjjat és a többi ízesítőt. Kivajazott magas falú kerek formába tesszük a szép hójagos tésztát, vagy egy nagy virágcserépbe és 190 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése