Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. november 2., szombat

Casserole, a jól variálható egytálétel

A Casserolet, ezt a francia nevű és eredetű egytálételt már a tizennyolcadik század elején ismerték és készítették. Igaz, más összetevőkkel, mint napjainkban. Akkoriban ez egy rizses, húsos étel volt. Igazán a huszadik században kapták fel újra, mert praktikus egytálétel. Az 1950 - es években, amikor megjelentek az üveg főző edények mutatósan lehetett reklámozni benne egy szépen elkészített Casserolét. Ezt az üzletet lovagolta meg a Campbell leves gyár, amikor 1955 - ben elkezdte népszerűsíteni a Zöldbab Casseroleját. Az alap gondolat az volt, hogy úgyis minden háztartásban megtalálható a konzerv gomba leves és a konzerv szárított hagyma... Nem is tudom, hogy sírjak, vagy nevessek...  Egyszerűen csak összekeverik a leves konzervet zöldbabbal, tejjel, vagy tejszínnel, szárított hagymával és már mehet is be a sütőbe fél órára. Igen, ez a koli kaja amerikában klasszikus egytálételnek számít.
Több üzlet is épült az ételre. Casserole tál néven vásárolhatunk fém, kerámia és jénai tálakat is minden méretben. Amivel semmi baj nincs. Gondoljunk csak a palacsinta sütőre. Ahogy az angol családok nincsenek meg Casserole tál nélkül én is szegényebb lennék, ha nem lenne palacsinta sütőm.
Készre kevert fűszerkeveréket is találunk a boltok polcain. Így a siker garantált.
Gyakorlatilag bármit összepárosíthatunk bármivel egy jó Casserole érdekében. A marokkói stílustól elkezdve a hal, tésztával kombináción át, a csak zöldséges változatokon át a különbözó húsos egytálételekig minden Casserole.
Nekem a klasszikus mégis, az amikor hagyma, krumpli, répa és valamilyen hús kerül a tálba fűszerekkel, egy bögre leves alap és ezt főzzűk puhára a sütőben fedő alatt.
A mai változatban a krumplit, gombócra változtattam, ha már kifejezetten Casserole - hoz való lisztkeverékre akadtam.
Az elkészítése.
Felkockáztam 4 csirkemellet. (Persze bármilyen hússal, vagy kolbásszal készítheted.) 3 répát, 1 nagy vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát pucoltam és felkockáztam. Előbb a húst forgattam át pár csepp olajon, majd a hagymát és a répát is hozzákevertem. Tűzálló tálba öntöttem és egy bögre húslét, amibe egy evőkanál lisztet kevertem, egy paradicsom konzervet, egy- két evőkanál Worchester szószt, pár babérlevelet, csipet köménymagot is beleszórtam. 
Egy fél bögre liszhez kávéskanál sütőport, egy tojást, egy csipet sót és annyi vizet adtam, hogy egy jó sűrű galuska tésztát kapjak. Kanállal gombócokat szaggattam a casserolera majd az egészet bedobtam a meleg sütőbe egy jó félórára. Ezalatt a szaftos szósz besűrűsödik, a hús megpuhul, a gombócok pedig megpirultak és átsültek. A vége felé lefedve sütöttem, hogy ne barnuljanak tovább a gombócok.

Itt olvashatod a friss híreket. https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése