Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. október 21., hétfő

Piskóta tekercs, Swiss roll, Roláda, Tronchetto, Pionono, Brazo de gitano

Mi a közös a címben szereplő nevekben? Mindegyik ugyanaz az édesség, a piskóta tekercs. Az angolok Swiss rollnak, vagyis svájci tekercsnek, a spanyolok Brazo de gitano-nak, 'cigány kar'-nak, a legtöbb nemzet roládnak vagy tekercsnek hívja. Az alap a piskóta, amit ügyes mozdulatokkal és egy konyharuha segítségével feltekernek, így hagyják kihülni, majd krémmel, vagy lekvárral töltenek.
Az angolok szivesen fogyasztják a délutáni teához, amit különben egész nap képesek inni. A piskóta lehet vaníliás, kakaós vagy citromos, a töltelék pedig tejszínes, vajkrémes vagy eper lekváros. A svédek és a finnek főleg kávé mellé szeretik enni hasonló töltelékekkel, mint az angolok, de akár banánnal, vagy vékony marcipán réteggel gazdagítják. Dél amerika országaiban a guava lekváros a kedvenc. Latin amerika több országában Pionono névre hallgat, szeletelve rápirított vanília krémmel, vagy grillázzsal szervírozzálk. Hong Kong-ba az angol kolónia vitte el a rolád receptet, ami csak frissen készítve árúsítanak. A megszokott ízeken kívül sok cukrászda készít saját változatot, például kávé, narancs vagy mangó ízű töltelékkel.
A sütemény eretede tisztázatlan. Azokból az időkből való,mint például a Viktória piskóta, vagy a Battenberg süti (http://legalizabb.blogspot.co.uk/2012/05/izelito-battenberg-cake.html). Talán közép európából vette át a receptet a többi nemzet, amit csak üdvözölhetünk, mert így mindenki belevitt egy kicsit a saját ízvilágából.
A készre feltekert és betöltött piskótát nem csak belül, hanem kívül is dekorálják, ízesítik krémmel, csokoládéval, cukorral, gyömölccsel. Nagyon mutatós, ha mielőtt a tepsibe símitanánk a nyers piskóta masszát egy keveset beszínezünk és nyomózsákkal mintákak készítünk a sütőpapírra, majd erre símitjuk a maradékot. Mikor felgöngyöljük nagyon szépen kiralyzolódnak a minták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése